Euroopa Keskpank annab välja palju raha (7)

Erik Aru
, BNSi ja Postimehe majandustoimetuse juht
Copy
Saksamaa ootab Euroopa Keskpanga presidendilt Christine Lagarde’ilt üksikasjalikku vastust, kuidas hindab keskpank oma varaostukava proportsionaalsust. 
Saksamaa ootab Euroopa Keskpanga presidendilt Christine Lagarde’ilt üksikasjalikku vastust, kuidas hindab keskpank oma varaostukava proportsionaalsust. Foto: VINCENT KESSLER/REUTERS/Scanpix

Euroopa Keskpank (EKP) annab sadadele pankadele suuri laene negatiivse intressimääraga, mis on madalam kui intressimäär, millega need saavad oma raha keskpangas hoiustada.

EKP teatas neljapäeval, et 742 panka on taotlenud laenu kokku 1,31 triljoni dollari eest, mis on enam kui kaks korda rohkem märtsis 2012 püstitatud eelmisest rekordist. Kuni kolmeks aastaks antava laenu intressimäär võib selle juures olla kuni miinus üks protsent, seega maksab EKP pankadele peale, et need laenu võtaksid. Sellise intressimäära saamiseks peaksid pangad hoidma kodumajapidamistele ja ettevõtetele laenamise (kui eluasemelaenud välja arvata) samal tasemel mis möödunud aastal, vastasel korral kerkib intressimäär miinus poole protsendini. Pangad teeniksid seega kasumit isegi siis, kui raha sealsamas EKPs hoiustaksid – selle võimaluse eest peavad nad tasuma vaid pool protsenti.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles