Aleksei Lotman: keda grillid jaanipäeval? (3)

Aleksei Lotman
, Meie Eesti toimetaja
Copy
Aleksei Lotman.
Aleksei Lotman. Foto: Madis Sinivee

Pole kellegi saladus, et liha grillimiseks tuleb enne keegi ära tappa. Noh, kui ei taha just eriti sadistlikult elusa looma küljest liha lõigata.

Seega siis räägivad kõik need, kes lihasööjatele pidevalt loomade tapmist meelde tuletavad, põhimõtteliselt õigust.

Ainult et inimene pole siin sugugi unikaalne. Lihatoitlus ja segatoitlus on loomariigis üldlevinud. Ei kipu ju veganidki hunte ega ilveseid hukka mõistma, need loomad lihtsalt on sellised. Olgu, need on tõesti pea puhtalt lihatoidulised loomad, aga me ei keela ju karudelgi lihaga maiustada. Nemad on segatoidulised loomad, nagu ka metssead. Ka geograafiliselt kauged, kuid fülogeneetiliselt meie lähisugulased šimpansid ja bonobod on segatoidulised. Meie, inimesed, oleme seda samuti.

Me ei tea, kui palju oskavad teistele olevustele, eriti teisest liigist olevustele kaasa tunda ülejäänud liha- ja segatoidulised loomad. Paistab, et isegi nii intelligentsed kiskjad nagu mõõkvaalad oma saakloomade suhtes erilise empaatiaga ei hiilga. Ei ole seda märgata ka meie äsjamainitud lähisugulaste puhul. Muide, šimpansilapsed mängivad paavianilastega, aga täiskasvanud šimpansid söövad neid. Noh, vahel harva söövad täiskasvanud šimpansid ka oma liigikaaslaste lapsi.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles