Martti Rell: rööv päise päeva ajal, internetiturul (1)

, konsultatsioonifirma Civitta Eesti vanemkonsultant
Copy
Martti Rell.
Martti Rell. Foto: Erakogu

Hoolimata heast kiire interneti võrgust kasutab seda vaid väike osa majapidamistest. Mille taha see takerdub, kirjutab konsultatsioonifirma Civitta Eesti vanemkonsultant Martti Rell.

Eesti kaabelinterneti turul valitseb paradoksaalne olukord: meil on üks Euroopa paremaid valguskaabli võrgustikke, aga ülikiire kaabel­interneti kasutamine Euroopa üks tagasihoidlikumaid. Tarbija kasutatav keskmine internetikiirus on lähinaabritega võrreldes madalam, kuid teenuse eest makstav hind üldiselt palju kõrgem, eriti äriklientide puhul. Selle olukorra peamine põhjus on turuliider Telia ajalooline tugev positsioon.

Eesti infoühiskonna arengukava eesmärgi kohaselt pidanuks 2020. aastal vähemalt 60 protsenti majapidamistest kasutama ülikiiret internetti (üle 100 Mbit/s). Tegelikult kasutas Euroopa Komisjoni viimastel andmetel 2018. aasta lõpus ülikiiret internetti vaid 11 protsenti Eesti majapidamistest, kuigi selleks ajaks oli see kättesaadav 83 protsendile majapidamistest. Peapõhjus on proosaline: ülikiire internet on Eestis tunduvalt kallim nii ELi keskmise kui ka lähiriikidega võrreldes, ärikliendile isegi mitu korda kallim.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles