Maasikast ja arbuusist saab salatis superpaar

Britt Rosen
Copy
Ilus ja mahlane: maasika-, arbuusi- ja fetasalat. Kooslusesse sobib ka sinihallitus- või grilljuust.
Ilus ja mahlane: maasika-, arbuusi- ja fetasalat. Kooslusesse sobib ka sinihallitus- või grilljuust. Foto: Raul Mee

Eestimaise aedmaasika üürike kõrgaeg on käes. Niisama, kommi asemel, vahukoorega, jäätisega… Kui igatsete vaheldust või tulevad sõbrad külla, miksige need hoopis salatisse. Personaalkokk Moonika Lauba jagab suurepärast maasika-arbuusisalati retsepti, millest teisi komponente vahetades saab disainida endale meelepärase variandi.

Äsja peenralt nopitud ja põske pistetud päikesesooja maasika vastu ei saa miski, tunnistab personaalkokk Moonika Lauba oma Pärnumaa talulapsepõlvele tagasi vaadates.

Magustoiduks hõõrusid pere lapsed kruusis munarebu ja suhkru lusikaga vahtu ning sõid seda koos tükeldatud maasikatega magustoiduks – munad olid loomulikult oma talu kanadelt. Samamoodi maiustati jahutatud kodulehmapiima ja suhkruste maasikatega. Metsmaasikad andsid kooslusele veel iseäranis tugeva maasikamaitse.

Säärases maasikases nostalgiatuules istutas kokk tänavu ka oma praegusesse suvemajapidamisse, üldse mitte lapsepõlvekodust kaugele, aastatetagusest ajast tuttavaid aedmaasikasorte, näiteks «Senga Senganat» ja «Polkat». «Tänu sellele, et eriolukorra tõttu jäid ära pidulauatellimused ja kokkamised seltskondlikel kogunemistel, sain pikalt maal olla ja rahus peenraid kaevata,» mõtiskleb ta koroonaaja positiivsema poole üle. Küpset ja täiesti naturaalset, ilma igasuguste lisanditeta maasikat peab Moonika Lauba tegelikult tänini oma suurimaks lemmikuks. Sellest igapäevaseks magusaks täiesti piisab. Samas on maitsevahelduse otsimine ja uute koosluste proovimine koka loomusesse ja töösse sisse kirjutatud, nii et temagi retseptikogus leidub suviseid kooslusi, kus päikeseküpsed maasikad mängivad põhirolli. «Salatid näiteks, ja mitte sugugi magusad,» pakub ta, lisades, et mahlasus ja magushapukus teevad maasikast universaalse koostisosa nii magusasse kui ka soolasesse rooga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles