81 protsenti Eesti inimestest eelistab kodumaist toitu

Jekaterina Minkova
Copy
Pärnu turg.
Pärnu turg. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Kantar Emori uuring näitab, et 2018. aastaga võrreldes on kodumaise toidu eelistajate arv tõusnud neli protsenti. Sageli on Eesti toiduained kallimad kui välismaised ja see mõjutab ostukäitumist, vahendab Vikerraadio.

Eesti Toiduainetööstuse Liidu juhataja Sirje Potisepa sõnul on eestimaisus toidu puhul tarbijatele oluline, kuid siiski teevad nad sageli valiku importkauba kasuks soodsama hinna tõttu.

«Eesti inimesed on hinnatundlikud ja koroona ehk eriolukord ainult süvendas seda. Eesti inimesed muutsid hästi kiirelt säästlikeks ja sageli ei ole Eesti tooted, mis on kõrgema hinnaga, kõige esimene valik,» lausub Sirje Potisepp. 

Siiski on toiduained, mille puhul eelistatakse alati eestimaist. «Kindlasti piim, kindlasti leib ja kindlasti värske liha. Need tootegrupid on alati need, mille puhul vaadatakse võib olla ja mõeldakse kõige rohkem,» ütleb Sirje Potisepp.

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse esimehe Roomet Sõrmuse sõnul on praegu kallim hind Eesti aiandussaadustel, sest töökäsi aiandussektoris nappib.

«Kahjuks see, mida me oleme siin viimaste kuude jooksul ennustanud, et kui välistöötajad Eestisse enam marju korjata tulla ei saa, siis kõik marju ära korjata ei suudeta ja see loomulikult mõjutab ka marjade hinda. Selge on see, et Eesti mari konkureerib eelkõige Poola maasikaga ja kuskil on see hinnapiir, mille eest tarbija pole lihtsalt rohkem valmis ega nõus maksma,» selgitab Roomet Sõrmus.

Potisepa sõnul peab toiduainete hindadega seotud otsuseid tegema kaalutletult.

«Inimesed ei ole valmis kõrgemateks toidu- ja joogi hindadeks ja üha enam veel kui meil tõesti järgneb teine laine ja töökohti jääb aina vähemaks,» lausub Eesti Toiduainetööstuse Liidu juhataja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles