Maarja Vaino: tänapäeva šigaljovlus (24)

Maarja Vaino
, kolumnist
Copy
Maarja Vaino
Maarja Vaino Foto: Mihkel Maripuu

Fjodor Dostojevski hoiatas romaanis "Sortsid" inimesi ideoloogilise diktatuuri eest, millele võib analoogi leida ka tänapäeval toimuvas, kirjutab kolumnist ja kirjandusteadlane Maarja Vaino.

Viimasel ajal on paljudest inimestest saanud ajaloohuvilised ning igasuguste monumentide ja teiste kultuuriilmingute eksperdid.

Sellepärast tuli endalgi kiusatus natuke vanu raamatuid sirvida, eriti üht Fjodor Dostojevski võib-olla pisut vähem tuntud romaani «Sortsid» (1997. aasta tõlkes «Kurjad vaimud»). Romaan ilmus aastatel 1871–1872 ning laias laastus on selle teemaks uue inimese ja maailmakorra loomine. Nõukogude ajal romaani (vähemalt Eestis) ei avaldatud selle «reaktsioonilise sisu» pärast. Romaani pealkiri viitab episoodile uues testamendis, kus Jeesus ajab kurjad vaimud vaevatu seest sigadesse, kes seejärel jooksevad järve ning upuvad. Väidetavalt oli üks teose prototüüp revolutsionäär Sergei Netšajev (1847–1882), kes 1869. aastal tappis ühe üliõpilase, et selle tapatöö kaudu revolutsionääre tihedamini kokku siduda.

Kommentaarid (24)
Copy
Tagasi üles