GALERII JA VIDEO ⟩ Kopterikiirabi tegi enne käivitamist viimase treeninglennu

Copy

Alates juulist lennutatakse Eestis traumapatsiendid kopteriga otse regionaalhaigla traumakeskusesse. Esmaspäeval oli projekti «Kopter» neljas ehk viimane treeninglend, kus operatiivteenistused testisid raskelt kannatada saanud patsiendi lennutransporti sündmuskohalt Põhja-Eesti Regionaalhaiglasse (PERH).


Õppust juhib PERHi kiirabikeskuse juhataja doktor Arkadi Popov. «1. juulist on meil võimekus raskete traumapatsientide lennutranspordiks otse sündmuskohalt regionaalhaigla traumakeskusesse, esmaspäeval lihvime viimasel treeninglennul ametkondade vahelist koostööd ja infovahetust ning harjutame sündmuskohal sujuvat koostoimimist, kõigile peab kohapeal tegutsemine üheselt mõistetav olema,» selgitab Popov. 

Tema sõnul on treeninglennu üks oluline eesmärk ajalist võimekust parandada ja patsient võimalikult kiiresti traumakeskusesse viia. Õppusel osaleb esimest korda ka Tartu Kiirabi.

Politsei- ja Piirivalveameti (PPA) lennusalga juht Rain Jõeveer selgitab, et lennusalga jaoks on treeninglennud hea õppekoht. «Meie jaoks on oluline tagada nii kannatanute kui ka sündmuskohal viibivate kolleegide ning koostööpartnerite ohutus. Soovime, et kannatanu jõuaks võimalikult kiiresti ja turvaliselt vajaliku abini, olenemata sellest, kus õnnetus juhtus,» märgib PPA lennusalga juht Rain Jõeveer.

PERH on üle 20 aasta korraldanud koos PPA lennusalgaga haiglate vahelist meditsiinilist transporti põhiliselt Kuressaare ja Hiiumaa haiglast, võtnud vastu väljakutseid väikesaartele ning evakueerinud abivajajaid laevadelt. Mida kiiremini jõuab traumapatsient kõrgema etapi haiglasse, seda suuremad on tema ellujäämisvõimalused. PERHil on Eestis ainsana ööpäevane valmisolek ja eriväljaõpe täiskasvanud patsientide raviks lennutingimustes.

Õppusest võtavad seekord osa PERH-i kiirabikeskus, Tartu Kiirabi, Karell Kiirabi, häirekeskus, päästeamet ning PPA. Õppuse legendi kohaselt juhtub Järvamaal Ämbras, Tallinnast umbes 100 kilomeetri kaugusel raske liiklusõnnetus, kus auto sõidab teelt välja ning kannatada saab kolm inimest, kes vajavad autovrakist väljalõikamist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles