Ingo Põder: püsisuhte aeg panganduses on läbi (4)

Ingo Põder
, Bigbanki ettevõtete panganduse valdkonna juht
Copy
Ingo Põder, Bigbanki ettevõtete panganduse valdkonna juht FOTO: Erakogu
Ingo Põder, Bigbanki ettevõtete panganduse valdkonna juht FOTO: Erakogu Foto: Erakogu

Sul on raha vaja. Mitte kuskilt ei saa. Pank ei laena. Sõber ei anna. Kõik jookseb kokku, tee või tina. Kuidas see võimalik on? Asjad pole alati nii olnud. 90ndatel helistasid pangajuhile, olid varasemalt olnud tubli ja innukas klient, said ka hädavajaduse korral raha. Vahel ka siis, kui ei oleks pidanud saama. Nüüd on vastupidi. Laenu saad juhul, kui sul seda vaja ei ole, kirjutab Bigbanki ettevõtete panganduse valdkonna juht Ingo Põder.

Muutused rahanduses on olnud viimase 30 aasta jooksul kolossaalsed. Eesti edu hälli kiigutanud suhtepangandus sai märkamatult aga kindlalt läbi, asemele tulid keerukad riskimudelid, mis näitavad kliendikäitumise trende ja tõenäosusi, kuid ei ütle, et see konkreetne inimene on aus või ebaaus ning kas tema ajutine likviidsuskriis on ületatav või on kliendi räsida saanud finantsseis fataalsema iseloomuga. Mudel teeb masinliku otsuse ka juhul, kui on vaja personaalset lähenemist. Nagu häda- või kriisiolukorras alati.

Näo järgi ei saa tänapäeval keegi raha. See on vale. Või täpsemalt öeldes: kui nägu on korra määrdunud, ei ole seda võimalik enam puhtaks pesta. Selleks sobivat seepi hetkel ei toodeta. Kui kiiruse ületamise eest saadud karistus saab ühel hetkel kantud, siis finantsmaailmas see nii lihtne ei ole. Korra eksid, jäädki eksima, kinnitavad riskimudelid.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles