20 aastat puhta joogivee jahil

Jekaterina Minkova
Copy
Kohtla-Nõmme Kaasiku tänava elanikud Liivi ja poeg Andres oma aias kastmisveetünni ees.
Kohtla-Nõmme Kaasiku tänava elanikud Liivi ja poeg Andres oma aias kastmisveetünni ees. Foto: Remo Tõnismäe

Endine Kohtla-Nõmme vald on järjekindlalt jätnud alevi servas elavad inimesed ilma joogiveeta. Veevärgi rajamist lükati pidevalt edasi, kuni riigilt raha enam küsida ei saanudki. Pärast haldusreformi moodustatud Toila vald plaanis rajada Kohtla-Nõmmele korraliku veevärgi, kuid ametnike üllatuseks selgus, et kohalik vee-ettevõte pole riigitoetuseks abikõlbulik.

Kohtla-Nõmme Kaasiku tänava elanikke eraldab ülejäänud alevikust ja ühisveevärgist raudtee. 64-aastane Liivi on Kaasiku tänaval elanud peaaegu terve elu. Maja ehitati 1956. aastal ja sellest ajast pole seal peale puurkaevu teist veeallikat olnud. «Veevärk jõudis ainult üle raudtee, Kohtla-Nõmme keskusesse. Meid jäeti… Me oleme nagu ääremaa, teisel pool raudteed,» räägib Liivi.

Tema sõnul pole nad vallal meeles ka talviti, kui teid lumest lahti lükatakse. «Aga valimiste ajal – siis teavad küll, kus inimene elab,» muigab ta kibedalt. «Keegi ei tulegi siia ehitama. Mingeid mugavusi, midagi ei ole.» Poest joogivee tassimine on pannud tal käed valutama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles