Uuring: salvestavat videokaamerat kasutab 22 protsenti autojuhtidest

BNS
Copy
Pardakaamera
Pardakaamera Foto: Jack Schroeder / Canoo/Cover Images

Salvestavat videokaamerat kasutab 22 protsenti Eesti autojuhtidest  ning 34 protsenti plaanivad kaamera kasutusele võtta, selgus If Kindlustuse uuringust. 

Kõige rohkem kasutatakse salvestavaid kaameraid Ida-Eestis, kus see on 32 protsendil autodest, järgneb Põhja-Eesti 23 protsendiga. Kõige vähem Lõuna-Eestis, kuid ka seal salvestab kaamerapilti 15 protsenti autodest.

Uuringust selgus, et meeste seas on autokaamerad populaarsemad kui naiste hulgas, vastavalt 25 ja 15 protsenti. Oma autole ei plaani kaamerat paigaldada ainult kolmandik meestest, naistest hindasid nii pooled.

Ka lõunanaabrid kasutavad autokaameraid samas suurusjärgus. Lätis kasutab seda 20 protsenti juhtidest, Leedus on vastav näitaja 23 protsenti.

If Kindlustuse ekspertgrupi juhi Marion Meiuse sõnul on videokaamerate salvestused aidanud tuvastada õnnetuste põhjustajaid ja ohtlikke autojuhte. 

«Alati ei ole avarii tegelike sündmuste põhjust ja järjekorda lihtne välja selgitada, kuid videosalvestused on meid seejuures korduvalt aidanud. Näiteks kui tavaliselt põhjustab tagant otsasõidu tagumine autojuht, kes ei hoia piisavalt pikivahet, siis nii mõnigi kord on kaamerapilt tuvastanud vastupidist. Tänu sellele saab välja selgitada tegeliku põhjustaja, kes kasutas liiga agressiivseid sõiduvõtteid või tekitas lausa tahtlikult avarii. Samuti aitavad kaamerad liiklust distsiplineerida ja õnnetuste arvu vähendada. Usun, et paljud liiklejad, kes ise peavad liikluseeskirjadest kinni, on valmis panustama ka üldisesse liiklusohutusse ja -kultuuri. Pardakaamera oleks üks hea vahend selle eesmärgi saavutamisel,» ütles Meius.

If Kindlustuse poolt Eestis, Lätis ja Leedus tehtud uuringus osales 1000 inimest igast riigist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles