Sven Sester: kaubalaevad Eesti lipu alla (1)

Sven Sester
, riigikogu liige (Isamaa)
Copy
Sven Sester.
Sven Sester. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Kui kõik läheb plaanipäraselt, peaks seitsme aastaga tulema Eesti lipu alla 360 kaubalaeva, kirjutab riigikogu majanduskomisjoni esimees Sven Sester.

Soodsa geograafilise asukoha ning 3794 kilomeetri pikkuse rannajoonega Eesti Vabariigil on suur potentsiaal olla mitte ainult mereäärne riik, vaid ka mereriik. Üheks mereriigi tunnuseks on aga riigi lipu all seilava laevastiku, sh rahvusvahelises sõidus sõitvate suurte kauba- ja reisilaevade olemasolu.

Eesti kaubalaevastiku osatähtsus oli 1930. aastate teisel poolel Euroopa ja laiemalt maailma kontekstis muljet avaldav. Eesti oli kaubalaevastiku kogutonnaažilt tuhande elaniku kohta sel ajal Läänemere-äärsete riikide hulgas kolmandal (eespool vaid Taani ja Rootsi) ning maailmas seitsmendal kohal.

1940. aastal moodustatud Eesti Merelaevandus oli Nõukogude okupatsiooni ajal ja kuni erastamiseni 1997. aastal üks peamistest meretransporti haldavatest ettevõtetest Eestis. Pärast Eesti iseseisvuse taastamist 1991. aastal kuulutas Eesti valitsus Eesti Merelaevanduse riigi omandiks ning võeti vastu otsus moodustada riigiaktsiaselts Eesti Merelaevandus, mis suutis säilitada suurema osa nõukogudeaegsest laevastikust. 1. juulil 1993 oli Eesti Merelaevandusel 80 laeva kogukandevõimega 536 741 t.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles