Kalev Stoicescu: uus Jalta ja kuuendik planeedist (27)

Kalev Stoicescu
, Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse teadur ja kolumnist
Copy
Kalev Stoicescu.
Kalev Stoicescu. Foto: Mihkel Maripuu

Venemaa presidendi Vladimir Putini hiljuti ilmunud ajalooartiklis ähvardatakse vastaseid sõjaga ja seda tuleks võtta tõsiselt, kirjutab Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse teadur ja kolumnist Kalev Stoicescu.

Kreml teatas peaaegu pool aastat tagasi, et president Vladimir Putin valmistab ette ajalooartiklit, milles selgitab välja kogu tõe Teisest maailmasõjast. Libateaduslik kirjutis ilmus alles hiljuti National Interestis (eesti keeles Rahvuslik Huvi), mis peab ennast USA huve kaitsvaks «realistlikuks» väljaandeks ning võtab eeskuju konservatiivsetelt suurkujudelt: kuninganna Victoria aegse Briti impeeriumi peaministrilt Benjamin Disraelilt, ühinenud Saksamaa loojalt ja kantslerilt Otto von Bismarckilt ning USA endiselt välisministrilt ja rahvusliku julgeoleku nõunikult Henry Kissingerilt (kes sai hiljuti 97-aastaseks).

Kremli valik ei olnud muidugi juhuslik, sest Putini nimel avaldatud artikkel kubiseb Realpolitik’ist. See on üleskutse lääne suurriikidele sõlmida kokkuleppeid Venemaaga väikeriikide arvel ehk korraldada uus Jalta konverents, mis lõpetaks kas või näiliselt mõlemale poolele kahjuliku vastasseisu. Artiklist kumab selgelt läbi sõjaga ähvardamine, kui Venemaa soovidega ei arvestata.

Putin tõmbab paralleele Stalini ja enda vahele, mis on sobitatud suure võidu paraadi ja 1. juulil toimunud Venemaa põhiseaduse muutmise referendumi konteksti. Tema sõnum on see, et ta on – sarnaselt Staliniga – sisepoliitikas kindel ja karm, kasutades oma võimutäiust, ning välispoliitikas võidukas ja efektiivne, kaitstes Moskva huve, alistades naabermaid, hoides läänemaailma hirmu all jne.

Kommentaarid (27)
Copy
Tagasi üles