Suur sõbralik Sudaan (1)

Inga Kuusik
, hobirändur
Copy
UNESCO maailmapärandi hulka kuuluvad Kuši kuningriigi aegsed püramiidid Meroes, kus neid kokku on ligi kakssada. 
UNESCO maailmapärandi hulka kuuluvad Kuši kuningriigi aegsed püramiidid Meroes, kus neid kokku on ligi kakssada. Foto: Inga Kuusik

Sudaan, Aafrika suuruselt kolmas riik, on suur, soe ja sõbralik. Enne seda, kui Lõuna-Sudaani elanikud 2011. aastal omaette riigi kasuks otsustasid, oli tegemist Aafrika suurima riigiga. Nüüd on langetud kolmandaks, aga ka praegune territoorium on kolme Prantsusmaa suurune. Sudaanist Lõuna-Sudaanina eraldunud tükk on tegelikult samuti suur, küll vaid võrreldav ühe Prantsusmaaga. Sellele alale jäi 85 protsenti naftatoodangust, nii et majanduslik kaotus oli suur, seda enam et naftavarud on Sudaanil samas suurusjärgus nagu Norral. Pealegi, mida lähemale ekvaatorile, seda niiskemaks läheb kliima ning põllumajandus ei sõltu enam ainult Niilusest saadavast niisutusveest.

Maailma pikim jõgi seostub meil eelkõige Egiptusega, aga palju pikema osa oma teest läbib Niilus hoopis Sudaanis. Sudaanis saavad kokku Niiluse kaks haru, mis siis edasi koos läbi Egiptuse põhja poole voolavad ja lõpuks Vahemerre suubuvad: Valge Niilus on pikem haru, kuid Sinine Niilus toob enamiku veest. Nad ühinevad üheks jõeks Sudaani pealinnas Hartumis.

Hartum ise võiks edukalt pretendeerida maailma kõige koledama linna tiitlile: liiklusummikud, tolm, rämps, haisvad rentslid. Palavus veel lisaks.

Rikkalik ajalugu

Peale Niiluse on seal ka rahvusmuuseum, mille väljapanekus on ohtralt Egiptuse ajajärgu reliikviaid, mis on Egiptuses näidatavatega äravahetamiseni sarnased. Pole ka ime, kuna just siinsed Nuubia alad olid need, mis moodustasid suurema osa Ülem-Egiptusest, mille Alam-Egiptusega (taas)ühendamine oligi Egiptuse ajaloos kõrgaeg. Seda juhtus kolm korda ja neid ajajärke nimetatakse vastavalt Vanaks riigiks, Keskmiseks riigiks ja Uueks riigiks. Huvitav on aga see, et korra, muidugi juba pärast Uut riiki, ühendas Ülem- ja Alam-Egiptuse ka siitsamast Nuubiast pärit Kuši kuningas, kes pani aluse egiptlaste 25. dünastiale, mis valitses kogu seda hiiglaslikku ala rohkem kui sajandi jooksul. Kušid võtsid üle vaaraode kombed ning matsid oma kuningaid samuti püramiididesse, mida Sudaanis on tegelikult palju rohkem kui Egiptuses endas. Praegu saab näha kahte suuremat püramiididega matmispaika: Meroe ja Napata, mis mõlemad kuuluvad ka UNESCO maailmapärandi nimistusse.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles