Näitus: Arvo Pärt avab end publikule väga intiimselt

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Keskuse külastajal pole ehk küll võimalik kohtuda Arvo Pärdiga, aga ta saab heliloojaga kohtuda muusika ning juulis avatud installatsiooni kaudu, kus avaneb meistri mõttemaailm.
Keskuse külastajal pole ehk küll võimalik kohtuda Arvo Pärdiga, aga ta saab heliloojaga kohtuda muusika ning juulis avatud installatsiooni kaudu, kus avaneb meistri mõttemaailm. Foto: Madis Veltman

Arvo Pärdi Keskuse püsinäitus-installatsiooni keskmes on Arvo Pärdi mõtted kunstnikuks ja inimeseks olemisest, valguskirjadena vaatajate ette ilmuvad tsitaadid avavad helilooja suhet muusikaga, teiste inimeste, Jumala, aga ka kahe noodi ja vaikuse tähendust.

Püsinäituse kavandamine algas umbes samal ajal kui Arvo Pärdi keskuse hoone – peatselt juba kaheaastaseks saava – ehitamine. «Nüüd on maja lõplikult valmis,» lausub rahulolevalt Kristina Kõrver (pildil), üks näitus-installatsiooni kuraator ja Arvo Pärdi Keskuse haridusprogrammide korraldaja.

Kui tunnistan, et eeldasin, et 1. juulil publikule avatud näitusel on ka fotod-aastaarvud ehk kõik see, mida oleme harjunud tavaliselt nägema, möönab Kõrver, et algul kaalusid nemadki inforikkamaid versioone, et anda külastajale rohkem teavet Arvo Pärdi elust ja loomingust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles