Pätsi monumendi autor: hoidusime teadlikult aiapäkapiku moodi asjast (21)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Toivo Tammik poseeris eile noore skulptori Hanna Piksarve tööga, mida eksponeerib oma suvekodu juures Järvamaal Huuksi külas. «Sellises mastaabis töid on ka praegu Eestimaal,» ütleb arhitekt.
Toivo Tammik poseeris eile noore skulptori Hanna Piksarve tööga, mida eksponeerib oma suvekodu juures Järvamaal Huuksi külas. «Sellises mastaabis töid on ka praegu Eestimaal,» ütleb arhitekt. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Konstantin Pätsi mälestusmärgi ideekonkursi võitis arhitekt Toivo Tammiku ja skulptor Vergo Verniku (pildil) kavand «Riigipea». Kahe päevaga on see saanud väga palju kriitikat tavainimestelt, kunstnikelt ja ühiskonnategelastelt. Tammiku sõnul ei ole probleem monumendis, vaid selle kehvas asukohas.

Mõne päevaga olete saanud väga palju kriitikat. Kui te oma töö esitasite, siis kas arvasite, et tuleb selline vastukaja, eriti õppejõududelt?

Õppejõududest on teinud kriitikat Mart Kalm, samas [Eesti Kunstiakadeemia kunstiteaduse ja visuaalkultuuri professor] Krista Kodres oli väga tasakaalustatud ja positiivne. Üldiselt on tegu sellise pooleteise minuti kriitikaga. Mina arhitektina ja [Vergo] Vernik skulptorina leiame, et pärast mõni minut asjaga tutvumist ei pruugi hinnang olla kõige objektiivsem.

Väga tähtis on see, kuidas lahendus linnaruumis toimib: koos haljastuse, ülejäänud hoonestuse ja liiklusega ning muus kontekstis. See selgub vaatajale alles siis, kui kuju sinna paigutatakse. Me oleme mudelid teinud, käinud kohapeal mõõtmas ja ehitanud makette.

Need, kes Konstantin Pätsi skandaalse ülespuhutud kuulsuse pärast kriitikahoope jagavad... Ma ei saa arhitektuuriala tõsise tegijana sellest heituda, et inimesed vahetevahel ka sõimavad.

Kommentaarid (21)
Copy
Tagasi üles