Kommentaar Kadri Tammepuu: hüljatud terviseamet (12)

Kadri Tammepuu
, toimetaja
Copy
Kadri Tammepuu. FOTO: Mihkel Maripuu
Kadri Tammepuu. FOTO: Mihkel Maripuu Foto: Mihkel Maripuu
  • Sotsiaalministeerium ei ole saanud hakkama terviseameti juhtimisega
  • Otsuseid tehti koos, kuid kriitika puhul ministeerium distantseerus
  • Halva koostöö tõttu on hakanud töötajad terviseametist lahkuma

Mida arvata asutusest, mille juht räägib pikka aega, et on alluvaga väga rahul, aga ühel päeval teatab, et usaldus on kadunud ja inimesel tuleb lahkuda? Kui töötaja pole nõus omal soovil minema, võib asi inetuks kiskuda. Kas tahaksite sinna tööle kandideerida?

Paljud ilmselt loobuksid. Ometi kinnitas sotsiaalminister Tanel Kiik, et lahkuma sunnitud terviseameti pea­direktori Merike Jürilo kohale soovijaid jagub ja kriisijuhtimise kogemusega inimesi võib meil kokku lugeda kümnetes.

Jürilo lahkumine oli ennustatav, tema tuules pillid kotti pannud kriisilahendamise tugisamba Martin Kadai oma mitte. Kolmapäeval siselisti läkitatud pöördumises kirjutas Kadai, et kolleegide pärast sooviks ta küll jääda, kuid kriisiks valmistumisel on kuristik plaanide ja tegelikkuse vahel selleks liiga suur. «Minus tekitab vastakaid tundeid riigi ebaefektiivsus ja suutmatus leida kriisis olulistel teemadel ühtsus.» Kadai sõnul on amet poliitikutele pakkunud tõenduspõhiseid lahendusi.

Paljasõnaliselt jutustab minister küll teaduspõhisuse tähtsusest, samas ekspertidele nende arvamusi hiljem valitsuse survel ette heites. Ideaalis võiks poliitiline valik kujuneda laiapõhjaliselt, kus kaalutakse eri spetsialistide lahendusi ja kõrvalejäetuid hiljem ei hurjutata.

PÄEVA KOMM

Paljasõnaliselt jutustab minister küll teaduspõhisusest, samas ekspertidele nende arvamusi hiljem valitsuse survel ette heites.

Valdkonna rahastamine ja strateegiline juhtimine on sotsiaalministeeriumi ülesanne. Asi ei tööta, kui vastutus allasutusele anda ja samal ajal üritada protsesse kaadri tagant suunata. Hea näide oli Saaremaa võrkpallimäng, millele andis terviseamet rohelise tule, kuna selline oli ministeeriumis toimunud nõupidamisel tehtud otsus. Hiljem jäeti kriitikatulle vaid terviseamet. Kui teised ministrid ametist mängeldes üle sõitsid, sotsiaalministeerium vaikis ja distantseerus.

Sotsiaalministeerium on nõrk, hindab selle tegevust endine terviseameti kriisistaabi meditsiinijuht kolonelleitnant Ahti Varblane. «Uueks kriisilaineks valmistumise põhikomponent tundub meil endiselt olevat lootus.» Kuidas muidu seletada, et kriisi jaoks peaks ka terviseametis olema varumängijad sarnaselt kaitseväe lahinguüksustega, aga selle asemel meeskonna põhikoosseis väheneb. «Paistab, et praegu ei lahku need inimesed, kes oleksid pidanud lahkuma.»

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles