USA võimud on tuvastanud videos laipu rüvetanud merejalaväelased

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pentagon.
Pentagon. Foto: SCANPIX

USA armee kõrge ohvitser teatas neljapäeval, et Pentagon on tuvastanud internetis levivas videos islamiliikumise Taliban mässuliste laipu rüvetanud merejalaväelased.

«Nende isikud on kindlaks tehtud,» ütles tundmatuks jääda soovinud ohvitser.

USA merejalaväe eestkõneleja kinnitas eraldi, et mehed on tuvastatud, kuid nende isikuandmeid esialgu ei avaldata, sest juhtunu uurimine alles käib.

Ühendriikide kaitseminister Leon Panetta ja välisminister Hillary Clinton mõistsid päeval video teravalt hukka. Video ehtsust ei ole Pentagon kahtluse alla seadnud.

«Ma olen seda materjali näinud, ma pean seal kujutatud käitumist täiesti põlastusväärseks,» ütles Panetta avalduses ja lisas, et käskis merejalaväel ning USA ja NATO vägede komandöril Afganistanis vahejuhtumit uurida. Ta lubas, et kui süüdlased välja selgitatakse, karistatakse neid täiel määral.

Kolmapäeval avalikkuse ette jõudnud video kujutab USA sõdureid, kes Talibani võitlejate surnukehadele urineerivad. See võib õhutada USA-vastaseid meeleolusid Afganistanis ajal, mil president Barack Obama valitsus loodab kümneaastase sõja lõpetada.

Mitmel internetiküljel avaldatud video kujutab nelja kaitsevärvides merejalaväemundriga meest kolmele surnukehale urineerimas ja nilbeid nalju tegemas.

Video ilmus välja ajal, mil Obama valitsus on teinud mitu sammu Talibaniga läbirääkimiste alustamiseks. Afganistani kõrgema rahunõukogu ühe mõjuka liikme sõnul tuleb see rahuponnistustele kahjuks, kuid Talibani esindaja ütles, et on sellise «jõhkrusega» harjunud, ja vihjas, et video ei mõjuta käimasolevaid kõnelusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles