Eesti püüab takistada ELi maanteepaketi vastuvõtmist (5)

BNS
Copy
Rekad Smuuli teel.
Rekad Smuuli teel. Foto: Enn Säde

Eesti ja veel kaheksa riigi transpordiministrid saatsid pöördumise Euroopa Parlamendile, et ära hoida järgmise nädala plenaaristungil ühtse siseturu põhimõtet riivava niinimetatud maanteepaketi vastuvõtmist, edastas «Aktuaalne kaamera».

See halvaks riikide hinnangul autoettevõtete konkurentsivõimet.

Euroopa Liidu maanteetranspordi reformi ehk maanteepaketi üks eesmärk on tagada sõidukijuhtidele paremad töö- ja sotsiaalsed tingimused. Euroopa Liidu saare- ja ääreriikide hinnangul on kavandatavad piirangud neid diskrimineerivad ning nad kirjutasid pöördumise Euroopa Parlamendile. See puudutab peamiselt sõiduki regulaarse tagasipöördumise kohustust kodukohariiki.

«Eks ta toob kaasa täiendavaid kulusid. Autojuht peab tagasi pöörduma nelja nädala tagant, auto kaheksa nädala tagant,» selgitas rahvusvaheliste autovedajate assotsiatsiooni peasekretär Toivo Kuldkepp.

See on Euroopa Liidu ääre- ja saareriikide jaoks pikk ja kulukas tee, ütles pöördumisele alla kirjutanud majandusminister Taavi Aas.

«Siin on tegemist lihtsalt ehtsa protektsionismiga ehk Kesk-Euroopa autoettevõtted soovivad tõrjuda Ida-Euroopast või ääremaalt pärit konkurente. Ja sellise paketiga lihtsalt nende konkurentide olukord muudetakse raskemaks,» rääkis minister.

«Ääreriikide, sealhulgas Eesti jaoks tähendab see seda, et meid tõrjutakse lihtsalt Euroopast välja ja meie veoettevõtted tahetakse lihtsalt välja suretada,» märkis rahvusvaheliste autovedajate assotsiatsiooni infoosakonna juhataja Ermo Perolainen.

Ta lisas, et võimalikke tühje tagasisõite ei hakkaks keegi tegema ja sel juhul poleks mõtet seda tööd enam teha.

Aas ütles, et vedajad võivad suurtest lisakuludest pääsemiseks oma ettevõtted Kesk-Euroopasse registreerida. Perolaineni sõnul pole selge, kuidas kohaldatakse piiranguid kolmandate riikide vedajatele. Kui piirangud neid ei puuduta, siis on neil konkurentsieelis.

Aas lisas, et paketti pooldavad vanad Euroopa riigid, kes sattusid uute Euroopa riikide tõttu tugevasse konkurentsisituatsiooni ja püüavad nii olukorda lahendada.

Ministrid juhivad oma kirjas tähelepanu, et tegu on protektsionismiga ja sellest tuleks loobuda.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles