Õiguskantsler: Wismari haigla ei tohi patsiente kinni hoida (5)

BNS
Copy
Ülle Madise
Ülle Madise Foto: Matti Kämärä/Põhjarannik

Wismari haiglasse kontrollkäigu teinud õiguskantsleri sõnul ei tohiks haigla kinni hoida sealt lahkuda soovivaid patsiente, samuti tuleks tagada patsientidele õues jalutamise võimalus.

Õiguskantsler märkis, et kui meedikud ei luba patsiendil omal soovil haiglast lahkuda, peab selle kohta vormistama tahtest olenematu ravi otsuse. Kui sellist otsust pole tehtud, ei tohi takistada patsienti haiglast lahkumast.

Wismari haiglas tahtest olenematut ravi enam ei osutata, samuti on loobutud ohjeldusmeetmete rakendamisest. Samas üks patsient ütles, et oli soovinud ravi katkestada ja haiglast lahkuda, kuid seda ei lubatud: haigla põhjendas keeldu sellega, et kokkulepitud raviaeg ei olnud veel lõppenud.

Samuti eaksid patsiendid vähemalt kord päevas saama õues jalutada, kuid haigla personali sõnul ei lubata patsiente õue jalutama sellepärast, et haigla läheduses asub alkohoolseid jooke müüv kauplus. Kui patsient tarvitab ravi ajal alkoholi, tuleb raviga uuesti alustada. Haigla väikest hoovi kasutavad töötajad autode parkimiseks. 

Samuti tuleb kõigile haiglasse tulnud patsientidele anda joogitopsid ja vannilinad ning neile tuleks pakkuda mitmekesisemaid vaba aja veetmise võimalusi. Kaaluma peaks ka terapeutilise tegevuse korraldamist statsionaarsel ravil viibijatele, leiab õiguskantsler.

Videovalvest ja selle ulatusest tuleb patsienti paremini teavitada ning haigusloos põhjendada, miks inimese jälgimiseks rakendatakse videovalvet, seisab  kontrollkäigu kokkuvõttes.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles