PÕHJALA VAADE Noori rõhub stress ja ühiskondlik surve (3)

Triin Oppi
, kolumnist
Copy
Rootsi noored sel kevadel keskkooli lõppu tähistamas. Põhjamaade noortele põhjustavad stressi nii õppetöö kui omavahelised suhted, pingeid lisab sotsiaalmeedia ja mure pandeemia tõttu töötuks jäänud vanemate pärast.
Rootsi noored sel kevadel keskkooli lõppu tähistamas. Põhjamaade noortele põhjustavad stressi nii õppetöö kui omavahelised suhted, pingeid lisab sotsiaalmeedia ja mure pandeemia tõttu töötuks jäänud vanemate pärast. Foto: Anders Wiklund/Epa/Scanpix

Noorte vaimne tervis ja toimetulek ühiskonnas on aastaid olnud Põhjamaade ühine murekoht. Surve noortele on suur ja ootused kõrged. Koolis põhjustavad stressi nii õppetöö kui ka õpilaste omavahelised suhted. Pingeid lisab sotsiaalmeedia, kus tuleb kujundada mainet, olla äge ja omanäoline.

Koroonakriis ja isolatsioon kasvatasid murekoormat ja pingeid veelgi. Üleüldine stressitase ühiskonnas on tõusnud, aina enam on inimesi, kes tunnevad end üksikuna.

Norra vaimse tervise abiliini Mental Helse koormus kasvas selle aasta viie esimese kuuga 46 protsenti võrreldes mullu sama ajaga. Abitelefoni vahetuse ülem Aslaug Timland Dale märkis Norra rahvusringhäälingule NRK, et kõige rohkem tekitab muret enesetapumõtteid puudutavate vestluste arvu kasv – aasta esimese viie kuuga on see kasvanud 105 protsenti. Sama mustrit täheldab Norra kiriku abiliin.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles