Austraalias elavad eestlased ootavad riigist lahkumise luba nädalaid

Krister Kivi
Copy
Austraalia tuntuim lennufirma on peatanud peaaegu kõik rahvusvahelised lennud vähemalt oktoobrini. Austraaliasse lendavad veel üksikud Lähis-Ida ja Aasia lennufirmad.
Austraalia tuntuim lennufirma on peatanud peaaegu kõik rahvusvahelised lennud vähemalt oktoobrini. Austraaliasse lendavad veel üksikud Lähis-Ida ja Aasia lennufirmad. Foto: Phil Noble/Reuters/Scanpix

Austraalia alalistel residentidel, nagu ka kodanikel, tuleb riigist ära sõitmiseks taotleda eraldi luba. «Pärast neljanädalast ootamist sain lõpuks oma vastuse, mis oli imekombel jaatav,» rõõmustab Sydneys elav ja töötav reisibüroo Aero Travel juhataja Aet Madison, kelle emotsioonid jõudsid lubatähe taotlemisel vahelduda lootusrikkusest mure, lootusetuse, teadmatuse, segaduse ja ärevuseni. Sel neljapäeval lubatakse tal viimaks Eesti poole teele asuda.

Reisiluba peavad Madisoni sõnul küsima kõik Austraalia eestlased, kes on saanud kohaliku elamisloa või passi. Ilma loata võivad ära sõita siiski need, kes viimase 12–24 kuu jooksul veetnud rohkem aega Austraaliast eemal kui Austraalias. Teada on juhtumeid, kus piiril on lõpuks päevi ükshaaval kokku loetud, et teha kindlaks, kas reisijal on õigus loata minema sõita või mitte.

Reisiluba saab taotleda, kui minnakse võitlema koroonaviirusega, tegeletakse esmatähtsa tootmis- või äritegevusega, vajatakse Austraalias kättesaamatut ravi või kui on muud kiireloomulised ja edasilükkamatud isiklikud asjaolud, näiteks pulm või matus. Luba võidakse anda ka humanitaarsetel või rahvusliku huvi kaalutlustel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles