Kadri Simson: uued tuuled Euroopa energeetikas (2)

Kadri Simson
, majandus- ja taristuminister (Keskerakond)
Copy
Kadri Simson.
Kadri Simson. Foto: Sander Ilvest

Sel kolmapäeval võttis Euroopa Komisjon vastu kaks uut energeetikaalast algatust, mis aitavad Euroopa Liidul saavutada nii oma keskkonna- kui ka majanduseesmärke. Keeruliste pealkirjade – energiasüsteemide lõimimise strateegia ja vesinikustrateegia – taga on pikalt oodatud ja tulevikku suunatud sammud, kirjutab Euroopa Komisjoni energeetikavolinik Kadri Simson.

Euroopa Liit (EL) on võtnud endale kohustuse saavutada aastaks 2050 kliimaneutraalsus. Ambitsioonikas eesmärk, mis nõuab kogu energiasüsteemi põhjalikku muutmist. Praegu toimub energia tootmine ja tarbimine üldjuhul isoleeritud ahelates, olgu see naftaplatvormilt auto paaki või söekaevandusest tehasesse. See on raiskav ja saastav ning taastuvenergia puhul mittetoimiv mudel. Et kasvuhoonegaase drastiliselt vähendada, tuleb energiasüsteemi planeerida kui tervikut ning energiakandjad, taristu ja lõppkasutajad paindlikult ühendada.

Tuleviku energiasüsteem peab eelkõige põhinema taastuvenergial, mis omakorda eeldab laialdast elektrifitseerimist, näiteks elektriautode või soojuspumpade näol. Kus elektrifitseerimine pole võimalik, tuleb kasutada puhtaid kütuseid, nagu vesinik ja biogaas. Lisaks peame nutikalt ära tarbima selle energia, mis seni raisku läinud.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles