Reitingud: Reformierakonna suur edu Keskerakonna ees püsib (14)

BNS
Copy
Reformierakonna esimees Kaja Kallas
Reformierakonna esimees Kaja Kallas Foto: Tairo Lutter

Reformierakonna suur edu Keskerakonna ees püsib, kusjuures erakondade toetusprotsendid pole suve jooksul praktiliselt muutunud, selgub Ühiskonnauuringute Instituudi tellitud Norstat Eesti ASi küsitlusest.

Viimaste tulemuste põhjal toetab Reformierakonda 31,3 protsenti, Keskerakonda 24,5 protsenti ja Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda (EKRE) 16,9 protsenti valimisõiguslikest kodanikest. Viimased koondtulemused kajastavad küsitlusperioodi 1. juunist 6. juulini ning kokku küsitleti 4003 valimisealist Eesti kodanikku. Võrreldes jaanipäeva eelse ajaga pole reitingutes märkimisväärseid muutusi toimunud ning erakondade toetusprotsendid on juba kuu aega püsinud samal tasemel. 

Esikolmikule järgnevad Sotsiaaldemokraatlik Erakond 8,5 protsendiga, Eesti 200 8,4 protsendiga ning Isamaa 5,6 protsendiga.

Koalitsioonierakondi toetab kokku 47 ja opositsioonierakondi 39,8 protsenti vastajatest.

Teadlane Martin Mölder märkis, et kuigi erakondade toetuse üldpilt püsib võrreldes eelmise nädalaga muutumatuna, võib siiski märgata viimase pooleteise kuu lõikes kergeid trende peamiste konkurentide vahel. «Kui mai lõpus oli Keskerakonna ja Reformierakonna toetuste vahe minimaalne, umbes kolm ja pool protsenti, siis praeguseks on ta taas kasvanud enam kui kuue protsendi peale. Reformierakond on hästi õrnalt oma positsiooni parandanud ja Keskerakonna oma on mõnevõrra nõrgenenud,» ütles Mölder. 

Absoluutarvudes on Reformierakonna toetus püsinud siiski muutumatuna ning vahe on tulnud sisse sellest, et eelistuseta valijate osakaal on alates mai lõpus jõudsalt kasvanud ning Keskerakond on absoluutarvudes oma valijaid natuke kaotanud. «Vaatamata sellele, et Reformierakonna suhteline positsioon on seeläbi paranenud, on nad eriti viimastel nädalatel kaotanud toetust oma kõige lojaalsemate valijate hulgas – nende seas, kelle sissetulek on üle 2000 euro. Esimest korda alates valimistest on nende toetuses selles valijagrupis langenud alla 40 protsendi, samas kui Keskerakond, EKRE ja Eesti 200 on kõrge sissetulekuga valijate hulgas lühiajaliselt oma toetust suurendanud,» lisas Mölder. 

Tulemuste presenteerimisel on MTÜ Ühiskonnauuringute Instituut ja uuringufirma Norstat Eesti AS keskendunud viimase nelja nädala koondtulemusele. See tähendab, et valimiks kujuneb vähemalt 4000 inimest ning statistiline viga on +/- 1,55 protsenti. Sellisel kujul erakondade toetusprotsentide arvutamine tasandab üksikutes küsitlustes esinevad kõikumised, mis tulevad nii suuremast statistilisest veast kui lühiajalise mõjuga sündmustest. Nelja nädala koondtulemuste presenteerimine andis kõikide valimiseelsete küsitluste seas kõige täpsema tulemuse, erinedes tegelikest valmistulemustest maksimaalselt vaid 0,9 protsenti.

MTÜ Ühiskonnauuringute Instituut on 2016. aasta jaanuaris asutatud mõttekoda, mis uurib ja analüüsib Eesti ühiskonnas toimuvaid sotsiaalseid protsesse.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles