GALERII ⟩ Kaitsepolitsei lammutab vana koolimaja (2)

Loora-Elisabet Lomp
Copy

Kaitsepolitsei lammutab uue hoone tarbeks Tallinnas Luise 1 hoonet, mis on vana Tallinna saksa reaalkool. 

Aadressil Luise 1 tegutses Tallinna saksa reaalkool aastatel 1929–1939. Hoonet projekteeris Erich Jacoby. Hoone valmis ise 1928. aastal ning oli tollel ajal üks esimesi maju, mis andis märku modernistliku arhitektuuri saabumisest. Teises maailmasõjas sai koolimaja kannatada, kuid peale sõda rekonstrueeriti hoone suuremaks ja et vastaks 1940.–50. aastate arhitektuurinõuetele.

«Täna avastasin töö käigus meeletult kurvaks tegeva asja – Kaitsepolitseiamet lammutab neil päevil ajaloolise saksa reaalkooli hoone aadressil Luise 1/3, kuna olemasolev hoone ei vasta nende vajadustele (erilised turva- ja energiatõhususe nõuded),» kirjutas ajaloolane Carl-Dag Lige sotsiaalmeedias. «Seni oli mul teadmine, et lammutatakse võimla, selle esine kabinettide maht, lasketiir ning kinnistu üks vanimaid osi, 19. sajandi keskpaigast pärinev hooneosa. Täna dokumente täpsemalt üle lugedes sain aga kinnitust, et Tallinna linnavalitsus on juba tunamullu andnud loa ka ajaloolise suure koolihoone lammutamiseks,» lisas ta. 

Juunis algas hoone lammutamine, mis häirib mõneti liiklust, kuid Luise tänav jääb siiski avatuks. Hoone asub Tallinna enda moodustatud Kassisaba miljööalal, mis peaks tagama seal asuvate hoonete kaitse. Suurem töö tehakse esialgse plaani kohaselt ära aasta lõpuks.

«Originaalset, arhitektuuriliselt väärtuslikku koolihoonet ei olnud võimalik taastada ja nõukogude arhitektuuri säilitamist või renoveerimist ei peetud võimalikuks ega vajalikuks. Seepärast otsustati uue hoone ehitamise kasuks,» põhjendas lammutamist kaitsepolitseiameti büroojuht Andres Kahar.

Uut hoonet kohe peale ei ehitata, kuna selleks valitsus kapole raha ei andnud, küll aga anti raha lammutamiseks. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles