Vabaõhumuuseum kutsub vikatiga niitmise päevale

BNS
Copy
Vikat
Vikat Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Vabaõhumuuseum koostöös Eestimaa Looduse Fondiga kutsub kõiki huvilisi 19. juulil vikatiga niitmise päevale vabaõhumuuseumi tuulikute mäele.

Õppida saab vikati teritamist ja töökorda seadmist ning harjutada niitmisvõtteid. Oodatud on nii algajad kui ka juba kogemustega vikati käsitlejad. 

Vabaõhumuuseumi teadur Karl Kallastu sõnul on oluline anda edasi meile endistest aegadest pärandatud oskusi ja töövõtteid, mis aina enam hinda lähevad. 

«Talumaastikud on olnud paljuski vikatiga kujundatud. Heinategu on karjakasvatuse loomulik osa ja traditsiooniliselt niideti kogu vajalik hein vikatiga. Liigirikkad poollooduslikud kooslused tekkisid mõõduka inimtegevuse ja ümbritseva keskkonna koosmõjul, kus vaheldusid niitmine ja karjatamine. Vabaõhumuuseum väärtustab järjepidevust ja seetõttu püüame külastajatele näidata taluelus olulisi töid ning tegevusi. Mida muud siis heinakuul tutvustada, kui ikka vikatiga niitmist ja heinategu,» sõnas Kallastu.

Üritus vabaõhumuuseumi tuulikute mäel toimub kell 11-14. Vikati teritamise osas jagab õpetusi üks Eesti aktiivsemaid vikatiga niitmise propageerijaid Priit Kukk, niitmist saab harjutada asjatundjate käe all. Osalemine on kõigile tasuta, kuid vajalik on eelnev registreerimine muuseumi kodulehel https://evm.ee/est/sundmused/uritused.

Kogu päeva jooksul saab vabaõhumuuseumi taludes osa suvehooaja tegemistest – osaleda lühiekskursioonidel, proovida karjalapse mänge ning lihtsamaid talutöid. Teada saab näiteks, millised olid esivanemate kodud ja igapäevased toimetused 200 aastat tagasi, kuidas pesti pesu või ravitseti haigusi. 

Eestimaa Looduse Fondi eestvedamisel korraldatavad niitmistalgud jätkuvad suvekuudel ja septembris Eestimaa erinevais paigus.

Vikatiga niitmise päev toimub Eestimaa Looduse Fondi eestvedamisel ning koostöös Pärandkoosluste Kaitse Ühinguga ja Karula Hoiu Ühinguga. Ürituse toimumist toetab Avatud Eesti Fond koos Vabaühenduste Liiduga Aktiivsete Kodanike Fondist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles