Uue laenu plaan selgub sügisel (12)

Copy
Laenulõksu sattumise vältimiseks peetakse üksmeelselt oluliseks mitte laenata jooksva kulu katteks, vaid panustada tuleviku heaks.
Laenulõksu sattumise vältimiseks peetakse üksmeelselt oluliseks mitte laenata jooksva kulu katteks, vaid panustada tuleviku heaks. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Alates eriolukorra algusest on riik võtnud laenu 2,8 miljardit eurot, kahe aasta jooksul plaanitakse kokku võtta viis miljardit eurot. Võib öelda, et enamik seni võetud laenusummast kulub lisaeelarve kulude (2,62 miljardi eurot) katmiseks. Kas võimuliit jätkab samas vaimus, jääb esialgu teadmata.

Rahandusminister Martin Helme (EKRE) on esimese suurema laenamise vajaduse kokku võtnud nii: riigikassasse laekub tulu oodatust vähem, aga kulu on koroonaviiruse pärast suurem. Rahandusministeerium prognoosib, et tänavu on vaja laenata 3,87 miljardit ning järgmisel aastal 1,2 miljardit eurot.

Kriitikud tunnevad muret, et riik kasutab laenuraha jooksvate kulude katteks ning tulevikku silmas pidavaid investeeringuid leiab kulutuste hulgast vähe.

«Juhul kui uuteks investeeringuteks ja abimeetmeteks kulubki tänavu 700–800 miljonit eurot, siis kuhu läheb ülejäänud kolm miljardit eurot?» uuris riigikogu rahanduskomisjoni liige Aivar Sõerd (RE). Praegu võetud laen on koroonakriisis läinud riigikassa rahavoo plussi viimiseks.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles