Nädalavahetuseks toodi Eestisse imettegev ikoon

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Käesoleva nädala lõpuks toodi Eestisse Jumalaema Kozelštšani pühakuju, mis asub Helsingi Uspenski katedraalis.


Tegu on koopiaga Ukrainas asuvast pühapildist. Algselt paiknes Eestit külastav ikoon Viiburis, sõja ajal toodi aga Helsingisse, teatas EAÕK metropoliidi sekretär Mattias Palli.

Õigeusklikud usuvad, et Jumal avaldab oma väge ja teeb tunnustähti muuhulgas ikoonide, pühakusäilmete ja teiste pühade esemete kaudu. Seejuures ikooni austatakse, kuid ei kummardata ega teenita nagu Jumalat.

2010. aastal varastati ikoon katedraalist ja oli pool aastat kadunud. Siis tunnistas varas, kes oli vahepeal vangi pandud, teo üles ja kõneles uurijatele, kuhu ta oli pühapildi peitnud – see oli Turu lähedal maasse kaevatud. Paberile trükitud ja puualusele liimitud pühapilt leiti ja oli hoolimata pool aastat niiskes pinnases veedetud ajast äärmiselt hästi säilinud. Kadunuks jäi vaid hinnaline hõbekate ja enamus tänuannetusi – riste jm., mis olid pildile kinnitatud. Sel suvel, pärast restaureerimist toodi ikoon ristikäikude ja palvuste saatel tagasi Helsingisse ja nüüd külastab ta ka EAÕK kolme piiskoplikku peakirikut.

Reedel, 13. jaanuaril, kui EAÕK tähistab esimese Eesti piiskopi, 1919. enamlaste käe läbi märtrisurma surnud püha Platoni ja kaaskannatajate mälestust, on Jumalaema Kozelštšani ikoon Tallinna Issandamuutmise peakirikus.

Laupäeval, 14. jaanuari hommikul on ikoon esil liturgia ajal alates kella 10 Tartu Uspenski kirikus ja õhtul alates kella 17 Pärnu Issandamuutmise katedraalis. Pühapäeval, 15. jaanuaril, on ta austamiseks väljas Tallinna püha Siimeoni ja Anna katedraalis liturgia alates kella 10.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles