Tagamõisa poolsaarel paistab valdavalt päike

Tiit Efert
Copy
Pisikesele poolsaarele mahub kaks ratsatalu.
Pisikesele poolsaarele mahub kaks ratsatalu. Foto: Erakogu

Saaremaa loodenurgas asuva Tagamõisa poolsaare imeline loodus pakub elamusi matkahuvilisele ja rannas peesitajale, aga ka lihtsalt puhast õhku, rahu ja vaikust vahelduseks linnakärale.

Kuressaarest on siia 50 kilomeetrit, Kuivastu sadamast kaugelt üle saja kilomeetri. Tagamõisa poolsaare elanikud teavad, et elavad ühes sademetevaesemas piirkonnas Eestis, kus paistab valdavalt päike.

Eks oma silm on kuningas. Seegi kord on Kuivastusse saabuval praamil näha Muhumaa kohal masendavalt süngeid pilvi. Keset Muhumaad Liiva asulas jõuabki vihm kohale, ka Saaremaa kohal näib taevas ühtlaselt tumehall. Kuid paar-kolmkümmend kilomeetrit enne Tagamõisa poolsaart hakkab paistma selge pilvepiir ja sealt edasi helesinine taevas. Vihmapilved jäävadki seljataha ja poolsaare kohal särab päike. Tuleb kohalikke uskuda.

Enne teist maailmasõda oli Tagamõisa poolsaar üks tihedamini asustatud elupaiku Saaremaal, siinsetes külades elas üle tuhande inimese. Tänapäeval jääb elanike arv alla saja.

Nõukogude ajal oli tegemist suletud piirkonnaga, kuhu ei pääsenud isegi saarlased. Siia oli koondatud nõukogude sõjaväe ja piirivalve löögirusikas. Automaatidega relvastatud patrullid liikusid ööpäev läbi. Poolsaarelt jälgiti valvsalt, mis toimub maal, merel ja õhus. 1970. aastate lõpus käisid Tagamõisa poolsaarel kõvad tankimanöövrid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles