Neiuvaip ei passi vaasi

Karl Adami
, loodusfotograaf
Copy
Eesti aasta orhidee, soo-neiuvaip võib kasvada poolemeetriseks.
Eesti aasta orhidee, soo-neiuvaip võib kasvada poolemeetriseks. Foto: Karl Adami

Meil kasvab 39 liiki ja alamliiki käpalisi ehk orhideesid. Kui karikakrad ja rukkililled jõuavad suvel kimpude kaupa vaasi, siis käpalised ja vaasid ei käi kokku. Kõik meie käpalised on looduskaitse all ja seega pole neid lubatud korjata. Eesti orhideekaitse klubi valis tänavu ­aasta orhideeks soo-neiuvaiba.

Soo-neiuvaibaga sain tuttavaks üle kümne aasta tagasi, kui minu loodusteadmised polnud veel kuigi laiad. Sattusin palaval juulihommikul vanasse karjääri, kus kopad olid vaikinud juba aastakümneid. Pilk sattus kastepiiskadega kaetud sadadele soo-neiuvaipadele, mille õied hõljusid õrna rohu kohal justkui valge liblikaparv. Suures tuhinas suutsin kokku lugeda 800 õitsevat taime ja küllap leidus neid käpalisi seal veel.

Hiljem kirjandust uurides ­selgus, et soo-neiuvaibad kasvavadki sageli paljukesi koos, sest sellel taimel on mullas pikkade sõlmevahedega risoom, mis harunedes üha uusi taimi kasvatab. Risoomi kiire kasvu tõttu tärkavad taimed igal aastal uues kohas ja nii püsib soo-neiuvaipade kogumik pidevas liikumises.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles