Ardo Hansson: viis miljardit on läinud rong

Marica Lillemets
, vanemtoimetaja
Copy
Majandusteadlane Ardo Hansson käis esmaspäeval Postimehe toimetuses.
Majandusteadlane Ardo Hansson käis esmaspäeval Postimehe toimetuses. Foto: Madis Veltman

Koroonakriisi leevendamiseks on riik juba võtnud laenu 2,8 miljardit eurot, ent kahe aasta jooksul kokku soovitakse laenata viis miljardit. Osa värskest rahast on juba kulutatud. Kuhu ja kuidas kasutada juurde laenatavad miljardid, selle üle käivad vaidlused. Valitsus on appi võtnud eksperdinõukogu, kuhu kuulub teiste seas Ardo Hansson. Eesti Panga endine president ütleb, et kõik need viis miljardit kuluvad ära tegelikult juba otsustatud asjadeks. Hansson hoiatab eelarveauku liiga sügavaks kaevamast, sest praegu ei näi riigil olevat plaani, kuidas uuesti tasakaalu jõuda. Eriti nukker on lugu kriisist väljumise strateegiaga, mida alles luuakse.

Ardo Hansson, mis on esimene hea uudis?

Mind üllatas see, et valitsus üldse ekspertide poole pöördus. Aasta eest tundus, et neid ei huvita asjatundjate arvamus.

Kuidas hindate valitsuse senist kriisiga toimetulekut?

Esmalt kolm õnnestumist: tööturumeede (mis käivitus ruttu ja suunati täpselt töökohtade säilitamiseks), mõistev maksuamet (on siiski väike oht, kas varasem maksukuulekus taastub) ning piiride avamine.

Ebaõnnestunud on KredExi meetmed, mis jäid hiljaks. Samuti koroonaga otseselt mitte seotud suur otsetoetus põllumajandusele ja kütuseaktsiisi langetamine. Siin oli tunda survegruppide lobi. Mina poleks peatanud ka riigi sissemakseid teise pensionisambasse, millest saab kohustus tulevikus, kuigi eelarve hetkeseisu see parandab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles