Iverson Ng: Hiina kallaletung Eesti vabadusele (8)

Copy
Iverson Ng, Tartu ülikooli ELi-Venemaa uuringute tudeng.
Iverson Ng, Tartu ülikooli ELi-Venemaa uuringute tudeng. Foto: Erakogu

Kuu aja eest andsin Tartu Ülikooli Facebooki lehel teada tudengitest, kes olid avaldanud ühe artikli kohalikus ajalehes. Palusin lehe haldajal artiklit jagada. Sellega oldi nõus ja mul paluti teha ingliskeelne tõlge, et avaldada see TÜ ajaveebis, kirjutab Hongkongist pärit Tartu ülikooli ELi-Venemaa uuringute tudeng Iverson Ng sellest, kuidas sai alguse skandaal Hiina-kriitilise postituse ümber. 

Seejärel palusin autoritelt luba ingliskeelset tõlget ülikooliga jagada. See avaldati TÜ rahvusvahelisel veebilehel. Üheainsa päevaga sai see üle saja kommentaari rühmalt hiina Facebooki-kasutajatelt, kes tundusid liiga organiseerituna ja võtsid kiiresti kommentaariumi üle. Ma püüdsin küll esitada neile fakte ja dokumente, kuid jäin koordineeritud vasturünnakulaine alla. Hiljem sain teada, et veebilehe haldur oli autoreid hoiatanud pahatahtliku internetirünnaku eest, ehkki eestikeelne artikkel oli Tartu Ülikooli lehele siiski üles pandud. Ometi sain juba mõne tunni pärast teada, et eestikeelne postitus oli kustutatud juhtkonna survel. Selgituseks oli toodud, et «ülikool peab poliitikast kõrvale jääma».

See skandaal tekitab ülikoolile ühe suure vastamata küsimuse: kas ülikool kustutas postituse, kuna kartis kaotada koostöövõimalusi Hiina ülikoolidega? Või andis Hiina saatkond Eestis ülikoolile märku vajaduse kohta vaigistada kõik eestikeelsed kirjutised, mis suhtuvad kriitiliselt Hiina kommunistlikku võimu?

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles