Andrus Karnau: loevad vaid hääled (2)

Andrus Karnau
, kolumnist, Lääne Elu peatoimetaja
Copy
Andrus Karnau.
Andrus Karnau. Foto: Sander Ilvest

Tuleva aasta sügise kohalikel valimistel läheb kõige rohkem tähelepanu kahtlemata Tallinnale, sest pealinnas elab ligi kolmandik elanikkonnast. Tähtsuseta pole teisedki, sest kohtade jaotus kohalike omavalitsuste volikogudes aitab mõõta erakondade reitinguid täpsemalt kui küsitlused, sest loeb vaid see, kas hääled on koos, kirjutab kolumnist Andrus Karnau.

Erakonnad juba rivistavad sõdureid ning vahetavad rühmaülemaid, kelles näevad uusi võimalikke häältepüüdjaid. Peaministripartei pingutused ses vallas on olnud viimastel kuudel kõige märgatavamad. Rakvere, Pärnu, Valga ja Viimsi võimukoalitsioon on muutunud, sest Keskerakond on nihutanud seal ametisse ­uusi inimesi, kel ainult üks ülesanne – sillutada Jüri Ratase parteile 2023. aastal valimisvõit. Tartus võimust ilma jäämine on samuti üks osa uue parteieliidi tekkest. Jaan Toots oskas end ja oma partei Tartu raekojas auti mängida, aga see ei muuda suurt pilti. 2021 läheb Keskerakond valimistele Tootsi juhtimisel. Valijate reaktsioon määrab, kas Toots on sealmail ka 2023 nimekirja eesotsas. Siiani pole Toots märkimisväärselt suutnud hääli koguda.

Parteisõdureid ümber rivistades võib ka konkurentidele valusalt kannale astuda. Nii näiteks mõjus sotside avaliku alandusena endise ministri Urve Palo teade, et Viimsi volikogus toetab ta edaspidi Keskerakonda. Võim on magus. Kui peaminister isiklikult veenab, siis on keeruline talle ära öelda. Nii läks ka Paloga.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles