Eesti hakkab piirikontrollis kasutama näotuvastust

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Näotuvastus. Pilt on illustratiivne.
Näotuvastus. Pilt on illustratiivne. Foto: JUAN MABROMATA/AFP

Kuna Euroopas tuleb kasutusele uus piirivalve kesksüsteem, siis võtab ka Eesti sellega seoses kasutusele näotuvastusseadmed. Arvestuslikult hangitakse piirikontrolli kabiinidesse kokku sadakond näotuvastusseadet. 

Tegemist on kogu Schengeni ala välispiiri hõlmava andmebaasiga, kuhu salvestatakse info kolmandate riikide kodanike alale sisenemise ja väljumise kohta ning see teave on kättesaadav kõigi liikmesriikide piirikontrolliametnikele. Praegu salvestab iga riik kolmandate riikide kodanike piiriületused oma andmebaasi ning reisidokumenti lüüakse tempel, mille järgi saavad teiste riikide piirivalvurid Schengeni alale sisenemist ja väljumist kontrollida. Edaspidi on kõik need andmed ühises süsteemis.

Politsei- ja piirivalveameti juhtivpiiriametnik Eve Kalmus selgitas Postimehele, et uue ENTRY-EXIT süsteemi peamine mõju ongi piiriületuste info kättesaadavus kõigile liikmesriikidele sõltumata piiriületuse kohast. «See tähendab, et kui inimene on Schengeni alale sisenenud Eesti välispiiri kaudu, aga väljub Hispaaniast, siis saab seal piirikontrolli ametnik süsteemi kaudu teada, kas reisija on ületanud lubatud viibimisaega ja millise liikmesriigi välispiiri kaudu ta alale sisenes,» lausus Kalmus. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles