Piraadid ja tühjad laevad

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Laevameeskond paigaldab okastraadist tõkkeid, et takistada somaalia piraatide pardale ronimist Adeni lahel Ida-Aafrikas.       
Laevameeskond paigaldab okastraadist tõkkeid, et takistada somaalia piraatide pardale ronimist Adeni lahel Ida-Aafrikas.       Foto: Subrata Dey/ZUMAPRESS.com

Kuigi analüütikud ja poliitikud püüavad näha märke maailma majanduse elavnemisest, jätkuvad merenduses keerulised ajad. Ristluslaevad pole liinidele naasnud, laevameeskondi kimbutavad reisipiirangud ja karantiin ning piraatlus meredel on kahekordistunud.

Mereturvaettevõtte ESC Global Security juhi Jaanus Rahumäe sõnul on võitlus uue koroonaviirusega viinud meremajanduse normaalsest olukorrast tõsisesse nihkesse ja piraatluse aktiveerumist võib märgata ka tema ettevõtte töös. Laevarünnakute oht on Rahvusvahelise Kaubanduskoja ärikuritegevuse teenistuse (ICC-CCS) andmetel suurim Lääne-Aafrika rannikul ning Aasias, 2020. aasta esimese poolaasta jooksul on teatatud 98 relvastatud laevaröövist või piraatlusintsidendist. Seatrade Maritime Newsi teatel registreeriti ainuüksi Singapuri väinas tänavu esimesel poolaastal 16 laevarünnakut, mida on poole rohkem kui eelmisel aastal. Kokku on Aasias tänavu laevu rünnatud 51 korda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles