Diabeeti põdeva nooruki staatus sunnib riiki laste tugisüsteemi üle vaatama (23)

Meinhard Pulk
, reporter
Copy
Sotsiaalminister Tanel Kiik.
Sotsiaalminister Tanel Kiik. Foto: Tairo Lutter

Tanel Kiige kinnitusel kavatseb sotsiaalministeerium esitada sügisel valitsusele ettepanekud, millega muudetakse loogilisemaks erivajadustega laste tugisüsteemid. Vajadused muutusteks tulevad otsusest jätta 1. tüübi diabeeti põdev laps puudestaatuseta.

Juuni keskpaigas sotsiaalkomisjonile esitatud pöördumises tõi Eesti Laste ja Noorte Diabeedi Ühing (ELDÜ) välja, et sotsiaalkindlustusamet (SKA) on tänavu asunud muutma oma praktikat 1. tüüpi diabeeti põdevatele lastele puude määramisel. Nimelt otsustas SKA märtsis ühe 1. tüüpi diabeeti põdeva lapse puudetaotluse puhul seda mitte rahuldada ehk lapsele puuet ei määratud. Seni oli 14-aastasel lapsel olnud alates selle raske ja ravimatu haiguse diagnoosimisest raske puue. Otsust taunisid mitmed tervishoiuorganisatsioonid ja -seltsid.

Eesti Lastearstide Selts tõdes omapoolses kirjas sotsiaalkindlustusametile, et «lapseea vähkkasvajate kõrval on 1. tüüpi diabeet üks tõsisematest kroonilistest haigustest lapseeas. Selle diabeedi vormi korral ei tooda lapse kõhunääre insuliini, mille tõttu tuleb seda iga päev kas juurde süstida või manustada insuliinipumba abil.»

Kommentaarid (23)
Copy
Tagasi üles