Juhtkiri: vabadus elada maal

Postimees
Copy
Päeva karikatuur
Päeva karikatuur Foto: Urmas Nemvalts

Täna avatakse Setomaal pidulikult Petserimaa vabadussammas. Kohal on Eesti president ja Kaitseliit ühes oma kõige nooremate liikmete, kohalike rühmade noorte kotkaste ja kodutütardega. Kui sammas meenutab ajaloos toimunud suuri sündmusi, siis sümboolselt võiks selle avamine kõige mõjusam olla just nendelesamadele noortele, kes saavad kinnistada nii oma rahvuslikku kuuluvust kui ka kohalikku identiteeti.

Kahjuks aga enamik neist lastest, kes täna sammast avamas on, tõenäoliselt oma kodukohta elama ei jää. Samuti ei tule nad peale mõnda aega mujal elamist tagasi. See on ääremaastuva Eesti kurb reaalsus. Ja kui vanaduspõlve eelistataksegi tihti linnast kaugemal veeta, jääb noorte inimeste maale elama meelitamine siiski kestliku regionaalarengu võtmeküsimuseks.

Tihtipeale kiputakse noori süüdistama, nagu ei huvitaks neid oma identiteet ja kodukoht. See aga pole tõsi.­ Seto sootska Aare Hõrn rõõmustas laupäeval Arteris ilmunud intervjuus just selle üle, et võrreldes nõukogude ajaga tunnevad setod nüüd palju rohkem heameelt oma päritolu üle, näiteks kantakse uhkusega kohalikke rahvarõivaid. Ka noorte seas rõhutatakse oma eripärast identiteeti, eriti kui ollakse pärit neist piirkondadest, kus kohalikud kultuuriliikumised elujõulisemad on, näiteks Seto-, Võru-, Mulgi- või Kihnumaalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles