Üle aja läinud ülemkogul võeti appi kärpekäärid

Bretty Sarapuu
, toimetaja
Copy
Niinimetatud ihne nelik on Soome liitumisel kasvanud viieliikmeliseks. Viisiku esindajad, Hollandi peaminister Mark Rutte, Austria kantsler Sebastian Kurz, Taani peaminister Mette Frederiksen, Rootsi peaminister Stefan Löfven ja Soome peaminister Sanna Marin eile ülemkogu kõrval toimunud väiksemal kohtumisel. 
Niinimetatud ihne nelik on Soome liitumisel kasvanud viieliikmeliseks. Viisiku esindajad, Hollandi peaminister Mark Rutte, Austria kantsler Sebastian Kurz, Taani peaminister Mette Frederiksen, Rootsi peaminister Stefan Löfven ja Soome peaminister Sanna Marin eile ülemkogu kõrval toimunud väiksemal kohtumisel. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Eile, kui kaheks päevaks planeeritud Euroopa Ülemkogu erakorraline kohtumine oli veninud kolmepäevaseks, ei teinud Eesti peaminister Jüri Ratas saladust tõigast, et tegemist on tema peaministriametis oldud aja seni kõige raskemate läbirääkimistega.

«Soov jõuda kokkuleppele on täna siiski suurem kui soov käega lüüa ja öelda, et kokkulepet ei tule,» ütles Ratas eile õhtupoolikul Postimehele, kui Euroopa Liidu liikmesriikide valitsusjuhtidel oli selja taga päev täis kohtumisi väiksemates delegatsioonides ja arutelud suures ringis alles ootasid ees.

Kui reedel koguneti Brüsselisse teadmisega, et arutelu all on ühenduse 1,1 triljoni euro suurune seitsmeaastane eelarve (MFF) ja 750 miljardi euro suurune majanduse taaskäivitamisfond, siis eile õhtuks oli selge, et käiku on lastud kärpekäärid.

«Kui me Brüsselisse tulime, oli taaskäivitamisfondi puhul laual 500 miljardit eurot toetustena ja 250 miljardit eurot laenuna. Täna on selge, et nendest arvudest enam ei räägita,» tõdes Ratas. «Loomulikult minnakse kärpima. Küsimus on selles, kui suured need kärped on.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles