Etioopia ja Egiptus sõnelevad suurtammi lüüside sulgemise üle

Merili Arjakas
, toimetaja
Copy
Satelliidipilt 12. juulist näitab, et paisjärv on hakanud veega täituma.
Satelliidipilt 12. juulist näitab, et paisjärv on hakanud veega täituma. Foto: Handout/VIA REUTERS/Scanpix

Eelmisel nädalal avaldatud satelliidipildid näitavad, et Etioopia Suure Renessansi Tammi paisjärv on hakanud veega täituma. See on hetk, mida etiooplased on oodanud peaaegu kümme aastat. Aafrika suurima tammi ehituse lõpetamine võimaldaks neil kahekordistada oma elektritoodangut, aidata vaesusest välja miljonid inimesed ja ühendada elanikkonda ajal, mil etnilised pinged on toonud kaasa vägivallalaineid.

Kui Etioopia tammi sulgeb, võtavad nad enda kätte kontrolli Sinise Niiluse üle. See annab 85 protsenti kogu Niiluse veevoolust, mis on oluliseks mageveeallikaks Egiptusele.

Välisministeeriumi kõneisik ütles, et tema arusaamise järgi pole Etioopia lüüse sulgenud. Ei veeminister ega peaminister pole andnud täpsustavaid kommentaare, vahendas Reuters.

Sudaani veeministeeriumi teatel aga näitab al-Deimi piirijaam, et Niiluse veevool on 90 miljoni kuupmeetri võrra vähenenud. Sellest järeldavad nad lüüside sulgemist.

Ebaselged teated Etioopiast pole rahustanud egiptlasi, kes vaatavad satelliidipilte kui tõendit, et Etioopia on asunud veehoidlat täitma ilma riikidevahelise kokkuleppeta. Egiptlaste hirme võimendavad Etioopia peaministri Abiy Ahmedi korduvad kinnitused, et hiljemalt selle kuu lõpul tammi väravad suletakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles