Poola kinnisvaraarendaja ja magusaärimees käivad Eestis rallit õppimas

Henry Lääne
, reporter
Copy
Juhendaja ees, õpilased taga: Egon Kaur aitab Mikolaj Kempat (vasakul) ja Marcin Szejat. Pilt on tehtud mai lõpus, mil mehed olid tulnud paariks päevaks Lõuna-Eestisse oma rallioskusi arendama.
Juhendaja ees, õpilased taga: Egon Kaur aitab Mikolaj Kempat (vasakul) ja Marcin Szejat. Pilt on tehtud mai lõpus, mil mehed olid tulnud paariks päevaks Lõuna-Eestisse oma rallioskusi arendama. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Lugu sellest, kuidas ristusid Poola rallisõitja Mikolaj Kempa ja eestlase Egon Kauri teed, sai alguse 2008. aastal. «Minu kodulinnas toimus üks võistlus, kuhu tuli osalema Anre Saks. Olime varem mõnikord samas klassis kihutanud ning Anre jäi pärast rallit sinna ja veetsime mõnusalt aega,» alustab roolikeeraja meenutust.

Kaheksa aastat hiljem, olles teinud rallisõidus viieaastase pausi (vt lisalugu), kirjutas Kempa Saksale, et soovib ala juurde naasta. «Küsisin, mida arvab Anre Eesti võistlustest. Ta soovitas Lõuna-Eesti või Liepaja rallit ning aitas mul tiimi otsida.»

Kinnisvaraarendaja Kempa, kes sõidab alates mullusest koos perekonnaga magusäri ajava Marcin Szejaga, lõi 2016. aastal käed Läti võistkonna Neiksans Rally Spordiga. Liepaja võistlus lõppes aga tõsise väljasõiduga, pärast mida võttis 36-aastane poolakas taas Saksaga ühendust.

«Ütlesin, et mul on abi vaja, sest legend ja sõidutehnika polnud paigas,» meenutab Kempa. «Kihutasin täisgaasiga ja lõbutsesin ega mõelnud eriti. Poolas pole see halb, kuna sealsed teed pole nii nõudlikud kui Eestis ja Lätis. Sa võidad, kui jalga gaasipedaalilt ei tõsta.»

Arvas, et teab pärast ühte trenni kõike

Saks suunas Kempa Kauri juurde, kes jätkab aktiivselt rallisõiduga ning juhib omanimelist tiimi Kaur Motorsport. Lisaks autohooldusele ja -rendile pakub ta soovijatele koolitusi ja õpetussõnu, alates sõitmisest ja rajalegendi kirjutamisest, lõpetades füüsilise ettevalmistusega.

Kempa sõnul ütles Saks, et kui ta suudab kuulata ja arvesse võtta, mida Kaur talle ütleb, areneb ta sõitjana kindlasti. «Kirjutasin Egonile ja 2017. aastal enne Sarma rallit harjutasime rajaga tutvumist. Mulle meeldis see, tegime legendis mõned uuendused ja näitasime, kuidas suudame lühikese ajaga rajamärkmeid parandada. Pärast ühte treeningut arvasin, et tean nüüd kõike, aga sõitsin jälle välja,» lausub poolakas ja hakkab naerma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles