Ülikool asub võitlusse enneaegse vananemisega

Kadri Tammepuu
, toimetaja
Copy
Ida-Tallinna keskhaigla neuroloogiakeskuse juhataja ja Tallinna Ülikooli külalisprofessor dr Toomas Toomsoo.
Ida-Tallinna keskhaigla neuroloogiakeskuse juhataja ja Tallinna Ülikooli külalisprofessor dr Toomas Toomsoo. Foto: Madis Veltman

Tallinna Ülikooli loodus- ja terviseteaduste instituudis alustab sügisel tööd Parkinsoni haigust uuriv töögrupp. «Plaan on esialgu kolme aastaga loodus-, tervise- ja käitumisteadlaste koostöös leida uusi seoseid, mis mängivad rolli haiguse ennetamisel ning sellega elamisel,» lausub rektor Tiit Land, kes biokeemikuna on varem uurinud teist ajuhaigust – Alzheimeri tõbe.

Landi arvates rikastavad eri valdkondade teadlaste töörühmad uuringutulemusi ja sestap kõrgkooli juhtkond nende arengut ka toetab. «Lisaks on interdistsiplinaarsed grupid edukamad välismaalt teadusraha hankimisel.» Teadlaste motivatsiooni on suurendanud ka uus kõrgkooli reegel, et projektiraha läheb täies mahus instituudile ja rektoraat sellest midagi ära ei lõika.

«Interdistsiplinaarsusest räägitakse palju,» sõnab loodus- ja terviseteaduste instituudi direktor Ruth Shimmo. Tihti on ta kuulnud öeldavat, et kui panna kolm füüsikut ühte tuppa keerulist probleemi lahendama, siis saadud lahendus maailma ei päästa. See-eest füüsiku, majandusteadlase ja psühholoogi koostöö tähendavat murrangulisi võimalusi. Teoorias paistab see ilus, aga päriselus ei saa füüsik sageli psühholoogist aru ja vastupidi – mõistmiseks peab koos teadust tegema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles