Ajaloohuviline leidis Jõgevamaalt allatulistatud Vene ründelennuki (19)

Andres Einmann
Copy
Vene ründelennuk IL-2.
Vene ründelennuk IL-2. Foto: Imago images / Scanpix

Ajaloohuviline vandeadvokaat Mikk Lõhmus leidis eelmise nädala lõpus Jõgevamaalt kümmekond kilomeetrit Peipsi järvest üles 1944. aasta septembrilahingutes allatulistatud Vene ründelennuki IL-2, mille olemasolust kuulis ta juba noorena nõukogude ajal.

Lõhmus leidis Vene lennuki koos oma 17-aastase poja Lehoga Pala vallast Mäkaste küla territooriumilt metsast. «See on otseses mõttes pärapõrgu, mingit asustust seal ei ole. Küla peal käisid juba nõukogude ajal jutud, et sealkandis on alla tulistatud Vene lennuk,» rääkis Lõhmus.

Lõhmuse vanaisa sai lennuki allatulistamisest teada vahetult pärast selle juhtumist. Ühel pimedal septembriööl aasta 1944. koputas üks Saksa vormis eestlane Mikk Lõhmuse vanaisa talu aknale ning palus süüa ja juua. Selleks ajaks oli Emajõe rinne juba lagunenud ja eestlane oli pärast üksuse purustamist teel oma taga kodukohta Ida-Virumaale.

Sõdur mainis, et oli talu lähedal metsateel kõndides tundnud järsku vänget kütuselõhna ja asja lähemalt uurima minnes leidis sealt allatulistatud Vene lennuki, mille kõrval lebas ilma peata lenduri surnukeha.

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles