Urineerimisvideol olnud merejalaväelased kuulati üle

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader skandaali tekitanud videost.
Kaader skandaali tekitanud videost. Foto: SCANPIX

Internetis levivas videos islamiliikumise Taliban mässuliste laipu rüvetanud neljast USA merejalaväelasest kaks on üle kuulatud, teatas Ühendriikide sõjaväeametnik täna.


Neid küsitles mereväe kriminaaljuurdlusteenistus, kuid nad ei ole vahi all, ütles ametnik AFP-le. Ta kinnitas, et videol selgelt nähtavad merejalaväelased, kes laipade peale urineerivad on Põhja-Carolinas Camp Lejeune'is baseeruva merejalaväepataljoni snaipriüksuse liikmed ja mõlemad ülekuulatud mehed on tegevteenistuses.

«Loodetavasti tuvastame täna ka teised kaks,» lisas ametnik, kes juurdluse huvide ei soovinud nime avaldada.

Pataljon viibis möödunud aasta märtsist septembrini Edela-Afganistanis Helmandi provintsis ja ilmselt tehti video sel ajal.

Üleeile avalikkuse ette jõudnud video kujutab USA sõdureid, kes Talibani võitlejate surnukehadele urineerivad. See võib õhutada USA-vastaseid meeleolusid Afganistanis ajal, mil president Barack Obama valitsus loodab kümneaastase sõja lõpetada.

Mitmel internetiküljel avaldatud video kujutab nelja kaitsevärvides merejalaväemundriga meest kolmele surnukehale urineerimas ja nilbeid nalju tegemas.

Video ilmus välja ajal, mil Obama valitsus on teinud mitu sammu Talibaniga läbirääkimiste alustamiseks. Afganistani kõrgema rahunõukogu ühe mõjuka liikme sõnul tuleb see rahuponnistustele kahjuks, kuid Talibani esindaja ütles, et on sellise jõhkrusega harjunud, ja vihjas, et video ei mõjuta käimasolevaid kõnelusi.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles