Maad külastab kauaoodatud silmaga nähtav sabatäht (5)

Copy
Komeet C/2020 F3 (NEOWISE) pildistatud 14. juulil Saksamaalt. Fotol on selgesti eristatavad komeedi kaks saba – sinakas gaasi-ehk ioonsaba mis osutab Päikesest alati otse eemale ning valge tolmusaba, mis järgib mingil määral selle orbiiti. Nende sabade pikkust võib mõõta sadades miljonites kilomeetrites. 
Komeet C/2020 F3 (NEOWISE) pildistatud 14. juulil Saksamaalt. Fotol on selgesti eristatavad komeedi kaks saba – sinakas gaasi-ehk ioonsaba mis osutab Päikesest alati otse eemale ning valge tolmusaba, mis järgib mingil määral selle orbiiti. Nende sabade pikkust võib mõõta sadades miljonites kilomeetrites. Foto: Simgde/Wikimedia Commons

Peale ligi veerand sajandit kestnud pausi ripub meie öötaevas taas üks silmaga nähtav komeet, mis muutub iga päevaga üha heledamaks. Haruldast vaatepilti näeb selgetel südaöödel veel mõni nädal, pärast seda satub see sabatäht meie lähedale alles aastal 8736.

Kuhu vaadata?

Sellel nädalal paistab komeet otse põhja suunast, heleda jõulutähe Kapella ja Suure Vankri vahelises taevaosas ning parim aeg selle vaatlemiseks on astronoomiline kesköö ehk kell üks öösel. Komeedi kõrgus silmapiirist on umbes 20 kraadi – see vastab umbes kahe väljasirutatud rusika laiusele. Et meie ööd on veel suviselt valged, ei tasu alla anda, kui komeeti kohe näha ei ole. Silmad peavad taeva heledusega kohanema ning üles tuleb leida enam-vähem õige koht, kuhu vaadata. Selleks on hea binokkel või statiivile pildistama pandud kaamera asendamatu. Kord juba märgatuna muutub sabatäht juba päris hõlpsasti silmatavaks. Seda binoklis või teleskoobis vaadates on selgesti eristatav komeedi hele tuum, seda ümbritsev udune kooma ja sabad veidi eri nurkade all.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles