Praegu tuleb hoolt kanda järgmise saagi eest

Liisi Kont
, Räpina Aianduskooli puuviljanduse õpetaja
Copy
Pärast saagikoristust tuleb eemaldada maasikataimedelt kõik lehed ja tütartaimed. Lehed eemaldatakse, et pärssida haiguste levikut ja kui taimede paljundamise soovi ei ole, pole mõtet tütartaimi kasvama jätta.
Pärast saagikoristust tuleb eemaldada maasikataimedelt kõik lehed ja tütartaimed. Lehed eemaldatakse, et pärssida haiguste levikut ja kui taimede paljundamise soovi ei ole, pole mõtet tütartaimi kasvama jätta. Foto: Shutterstock

Alles rõõmustasime esimeste maasikate üle ja juba on see üürike aeg läbi. Et järgmisel aastalgi saaks maasikaid noppida, peab praegu taimede eest hoolt kandma.

Pärast saagikoristust tuleb eemaldada maasikataimedelt kõik lehed ja tütartaimed. Lehed eemaldatakse, et pärssida haiguste levikut ja kui taimede paljundamise soovi ei ole, pole mõtet tütartaimi kasvama jätta. Pärast viljade suureks kasvatamist hakkab taimgi valmistuma järgmiseks aastaks, eelkõige tulevaseks saagiks. Haigestunud pealsete ­mahalõikamine ja kurnavate ­tütartaimede eemaldamine loob taimele selleks head tingimused. Suve keskel eemaldatud lehtede asemele kasvavad sügiseks uued terved lehed, mis talvituvad ja jätkavad järgmisel aastal kasvu.

Suuremates istandikes maasikate maapealne osa niidetakse, kuid koduaias tuleb kasutada kääre. Samas tuleb tähele panna, et ei vigastataks kasvupunga, mis paikneb puhmiku keskel ja millest arenevad uued lehed. Vanad haiged lehed tuleks põletada. Pigem vältida komposteerimist, sest nii võivad haigustekitajad kompostmullaga aeda tagasi kanduda.

Maasikad põlema

Kui kasvatada maasikaid põhumultšil, saab pärast saagikoristust põhu üles rehitseda, kuivada lasta ning tuulevaikse ilmaga ja kõiki ohutusnõudeid jälgides taimede maapealne osa koos põhuga põletada. Sealjuures peab põhk tõesti olema kuiv, et põlemine toimuks kiiresti ja tuli ei jääks hõõguma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles