Kui meeste mitmevõistlus on Eestis viimastel aastatel olukorras, kus tiitlivõistluste normatiive täidab rohkem sportlasi, kui riigil kohti on ja 8000 punkti mehi tuleb juurde pidevalt, siis naiste osas on seis sootuks teine. Lahkasime hetkeseisu põhjuseid mitmevõistluse treenerite Mikk-Mihkel Arro, Andrei Nazarovi, Tõnu Kaukise ja olümpiavõitja Erki Noolega.

Eesti kõigi aegade edetabel peegeldab ilmekalt ala hetkeseisu - esikohta hoiab seitsmevõistluses 30-aastane Grit Šadeiko, kes suutis 2017. aastal koguda elu parimal seitsmevõistlusel 6280 punkti. Šadeikoga samavanune Mari Klaup-McColl on kõigi aegade tabelis 6011 silmaga seitsmes. Tegevsportlastest on temast eespool vaid Ksenija Balta, kelle isiklik rekord 6180 punkti pärineb aastast 2006 ja kes teatavasti hetkel mitmevõistlusega ei tegele. Ülejäänud tulemused jäävad veelgi kaugemasse aega.

Noorteklassides on küll mitu perspektiivikat mitmevõistlejat, ent nende tulemusi või üldse sporditee jätkumist täiskasvanute seas on keeruline ennustada. Eri põhjustel pole viimastel aastatel järelkasvu eriti tulnud.

Kommentaarid (1)
Copy