Muutunud ilma kombed ja (kultuuri)kohad (2)

Copy
Ben Ezra sünagoogi virtuaaltuuri pildile on jäänud silt, et pilditastamine ja filmimine on keelatud.
Ben Ezra sünagoogi virtuaaltuuri pildile on jäänud silt, et pilditastamine ja filmimine on keelatud. Foto: Fotod Ekraanikuvad

Pandeemia kihutab üle ilmapalli ja on kaasa toonud mitmeidki muutusi meie harjumustes. Ka meelelahutuse ja kultuuri nautimise osas.

Mõnigi neist uutest võimalustest on tegelikult väga äge või lihtsalt valikuid rikastav. Esimene suur virtuaalkultuuri vaimustus on tänaseks üle läinud. Eks nüüd hakkavadki settima ja esile kerkima need, kelle juurde internetipubliku huvi on pidama jäänud. Praegu veel antakse võimalusi tasuta nautida kõike seda, mille nautimiseks alles hiljuti lennati teistele maadele. Muutunud maailmas püüame läbi saada nii, nagu see on parajasti võimalik. Kuna oma silm on kuningas ja kõrv kuninganna, siis kunagi lähitulevikus me lendame taas ja vaatame oma silmaga ja kuulame oma kõrvaga. Paneme peenemad rõivad selga, oleme jälle inimeste, helide, maitsete ja lõhnade keskel. Aga seniks – näpud klahvidele.

Yalla-yalla – Egiptuse pühakojad ja hauakambrid ootavad

Egiptuse turismiamet koostöös Harvardi ülikooliga tegi võimalikuks viie kultuuriväärtuse virtuaalsed külastused. Hauakambrite juures on ka täiendavat infot, pühakojad on niisama silmailu.

Üles on need võetud Matterporti lahendusega. Ümber oma telje keerlev kaamera võtab sekundis üles miljoneid punkte ja jäädvustab need detailipeensusega. Ruumidest tehakse ka nn nukumaja – ruumiline mudel, mille kaudu saad siseneda soovitud kohta ning kus on objekt ruumiliselt näha.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles