USA välisminister saatis Balti riikidele videotervituse (2)

Alexandra Saarniit
, suvereporter
Copy
USA välisminister Mike Pompeo.
USA välisminister Mike Pompeo. Foto: RITZAU SCANPIX/via REUTERS

Täna möödub 80 aastat Wellesi deklaratsioonist, millega USA mõistis hukka Balti riikide illegaalse okupeerimise ja liitmise Nõukogude Liiduga. Aastapäeva puhul läkitas USA välisminister Mike Pompeo Balti riikidele videotervituse. 

23. juulil 1940. aastal mõistsid Ameerika Ühendriigid hukka Balti riikide jõuga okupeerimise ja liitmise Nõukogude Liiduga. Dokumenti tuntakse kui Wellesi deklaratsiooni toonase USA välisministri kohusetäitja Sumner Wellesi järgi. 

Ajaloolise tähtpäeva puhul tegid ühisavalduse ka kolme Balti riigi välisministrid, rõhutades tugevat vastuseisu Venemaa katsetele ajalugu ümber kirjutada.

«Seisame vankumatult vastu kõikidele Venemaa katsetele kirjutada ümber ajalugu, eesmärgiga õigustada Balti riikide okupatsiooni ja anneksiooni Nõukogude Liidu poolt 1940. aastal. Wellesi deklaratsioon ilmestab, et juba 1940. aastal nägi vaba maailm Nõukogude Liidu tegusid sellisena, nagu see oli: ebaseaduslik jõuga annekteerimine,» seisab avalduses. 

Välisministeeriumi vahendusel rõhutas Eesti välisminister Urmas Reinsalu koos USA kolleeg Mike Pompeo, Läti välisminister Edgars Rinkēvičsi ja Leedu välisminister Linas Linkevičiusega ka Balti riikide ja USA püsivalt tugevaid liitlassuhteid.

Avalduses kinnitasid välisministrid tugevat liitlassuhet NATOs, kus töötatakse üheskoos rahu ja stabiilsuse kaitsmise nimel. Balti riigid hindavad USA panust Euroopa kaitsesse, eriti vägede jätkuvat ja regulaarset lähetamist Balti riikidesse, mis on võimalike vastaste heidutamiseks ülimalt oluline.

Välisminister Urmas Reinsalu sõnul on tegemist märkimisväärse näitega Eesti Vabariigi ja USA pikaajalistest lähedastest suhetest ning tugeva sõnumiga ajal, mil Venemaa jätkab süsteemseid katseid ajalugu moonutada. «Ameerika Ühendriigid ajasid kõige järjekindlamat Eesti okupeerimise ja annekteerimise mittetunnustamise poliitikat,» sõnas Reinsalu.

«Tänu sellele, et USA ja mitmed teised lääneriigid ei tunnustanud Eesti okupeerimist, said meie saatkonnad vabas maailmas edasi tegutseda. Sellel olulisel aastapäeval tunnustame ka Eesti diplomaate, kes seisid siis ja seisavad praegu Eesti Vabariigi riikluse ja suveräänsuse eest,» lisas ta.

Mike Pompeo oma videotervituses

Tervitused Ameerika Ühendriikide välisministeeriumi poolt! Välisminister Michael Pompeo siinpool. Kaheksakümmend aastat tagasi pani USA välisministri kohusetäitja Sumner Welles aluse Wellesi deklaratsioonile. See oli Ameerika välispoliitikat juhtivate ajatute põhimõtete taaskinnitamine. See näitas Ameerika tugevat vabaduse ja iseseisvuse toetust Balti riikidele.

Kui Nõukogude Liit okupeeris teise maailmasõja ajal rahumeelsed rahvad Eestis, Lätis ja Leedus, Welles deklareeris: «Ameerika Ühendriigid on röövelliku tegevuse vastu, olenemata sellest, kas tegevused on läbi viidud kasutades jõudu või ähvardusi. Samamoodi ollakse vastu ka ühe riigi, olenemata selle tugevusest, mis tahes teise suveräänse riigi siseküsimuste sekkumisse, olenemata selle nõrkusest.» 

Kogu Nõukogude okupatsiooni vältel lehvisid Eesti, Läti ja Leedu lipud uhkusega Washington D. C välisministeeriumis. Ameerikas kehtivad siiani Wellesi deklaratsioonis sõnastatud suveräänsuse põhimõtted. Meie sõprus kolme Balti riigiga on veelgi tugevam pärast 1991. aasta taasiseseisvumist, kõik tänu meie jagatud demokraatlikutele väärtustele ja NATO liidule.

Kaheksakümmend aastat hiljem hindavad Ameerika Ühendriigid endiselt neid katkematuid sidemeid. Kõigi ameeriklaste nimel, seisan täna uhkusega nende põhimõtete eest, millele meie eelkäijad 1940. aastal aluse panid, näidates taas solidaarsust kõikide vabadust armastavate inimestega.

Jumal õnnistagu teid!

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles