Karmo Tüür: lootusevargus Venemaal (2)

Karmo Tüür
, kolumnist
Copy
Karmo Tüür.
Karmo Tüür. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Ah et mis asi on lootusevargus? Noh, umbes sama nagu identiteedi- või taskuvargus. Kui keegi jätab sind ilma millestki, mida sa pead enda omaks. Praegusel juhul siis lootusest millelegi heale või vähemalt pisutki paremale kui seni, kirjutab kolumnist Karmo Tüür.

Habarovskis toimuvad suured tänavaprotestid tekitavad paratamatult võrdluse nn Bolotnõi protsessiga. Niimoodi nimetatakse Moskvas 2011. aastal puhkenud protestilainet, mis levis kiirelt üle kogu riigi. Tookord kestis protestide aktiivne faas umbes pool aastat ja laiemas plaanis koguni kaks aastat.

Mis siis on peamine sarnasus, mis annab üldse alust neid kaht nähtust võrrelda? See on sisuline ajend, mis ajab rahval kopsu niipalju üle maksa, et nad on nõus tulema tänavale, protestimaks võimu vastu, mis on kuulus selle poolest, et vajadusel arreteerib suvalise möödakõndija.

Selle ajendi nimi on lootus. Nagu 2011. aasta valimistele eelnenud ajal, nii oli ka nüüd Habarovski kuberneri arreteerimise eel õhus mingi ebamäärane lootus, et ehk läheb elu homme paremaks, kui oli eile. Et elu on hakanud edenema.

Kas see tunnetus oli õigustatud või mitte, pole praegu üldse oluline. Tookord olid ajendiks võltsitud duumavalimised ja teade, et Putin plaanib uuesti presidendiks hakata. Seekord on ajendiks Habarovski kuberneri arreteerimine. Kuid mõlemal korral oli enne seda olnud umbmäärane tunnetus, et üle tüki aja liiguvad asjad õiges suunas... Kuni see tunnetus jõhkralt ja demonstratiivselt üle põlve murti.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles