Sulev Valner: omavalitsused saavad parema alusseaduse

Sulev Valner
, tartlane
Copy
Sulev Valner.
Sulev Valner. Foto: Peeter Langovits/ Postimees

Jaanipäeva järel saatis riigihalduse minister avalikule kooskõlastusringile kohalike omavalitsuste korralduse seaduse (lühendina KOKS) muutmise mõtted, kirjutab rahandusministeeriumi KOKSi revisjoni töörühma juht Sulev Valner.

KOKS on kahtlemata põhiseaduse järel kõige tähtsam raamseadus kohalike omavalitsuste valdkonnas. Seal on kirjas peamised põhimõtted, kuidas linnade ja valdade elu korraldada.

Praegune KOKS pärineb aastast 1993, seda on üksikküsimustes vahepeal palju kordi muudetud, aga üldist terviklikku revisjoni pole seni ette võetud.

Selle ajaga on Eesti ühiskond ja ka omavalitsused kahtlemata muutunud. Siis veel ei osatud näiteks omavalitsuse elektroonilist töökorraldust üldse millegi olulise või võimalikuna näha, hiljuti eriolukorras muutusid aga elektroonilised volikogu ja valitsuse kaugistungid lühikese ajaga erandist pigem reegliks.

Toimunud haldusreform tegi keskmise Eesti omavalitsuse senisest kolm-neli korda suuremaks. Jutt, et omavalitsused on väga väikesed ning seetõttu ei saa paljude ülesannetega piisavalt hästi hakkama, võiks jääda minevikku. Enamik tänaseid linnu ja valdu on juba kindlasti sellised, et saab neilt nõuda head asjatundlikku toimimist ning suutlikkust oma sisemist elu ise korraldada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles