Hiigelrist seatakse vaatamiseks välja (1)

Ülle Harju
, reporter
Copy
Kiviristi võimsust näitab TÜ arheoloogiamagistrant Greta-Krislin Lutter.
Kiviristi võimsust näitab TÜ arheoloogiamagistrant Greta-Krislin Lutter. Foto: Heiki Valk

Setomaa vaatamisväärsuste hulgas on plaan hakata näitama hiiglaslikku haruldast kiviristi, mille Tartu Ülikooli arheoloogid just koos ümbrusega läbi uurisid.

«Rist on ebatavaliselt võimas, kõrgus 1,3 meetrit, paksus ligi 30 sentimeetrit,» kirjeldas Obinitsa-Meremäe maantee ääres Viro külas möödunud nädalal lõppenud arheoloogiliste väljakaevamiste juht, Tartu Ülikooli arheoloogia osakonna juhtivteadur Heiki Valk.

Rist tuli välja tsässona (õigeusu külakabeli) tagaseina ja selle ette ehitatud teise seina vahelt, kui tsässon 1990. aastatel lagunes. Enne kohalikud ei teadnudki, et selline rist on üldse olemas. Võsas on see enamikule senini märkamatuks jäänud.

«Tervel Setomaal, kui ka Venemaa all olev osa kaasa arvata, pole vist teist nii suurt kiviristi,» märkis Heiki Valk. «Disaini järgi on tegu Petserimaale iseloomuliku, niinimetatud Irboska-tüüpi kiviristiga – ristilabad on ülespoole. Selliseid kiviriste tehti tavaliselt paekivist, liivakivi kasutamine on peale risti suuruse samuti ebatavaline.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles